Äkta vara svarar Jan Börjesson.

Att Jan Börjesson inte gillar Äkta vara är inte så förvånande. Som före detta chefredaktör för handelns Fri Köpenskap och tidningen Fast Food, med snabbmatsleverantörer som bensinmackar och pressbyråer och korvkiosker som sina målgrupper, tycker han sig ha en del att försvara.

Det som är märkligt är den ilska som diskussionen om tillsatser skapar i vissa led. Äkta vara som idé föddes ur en längtan efter mat som står för vad den är. Idag är det tre engagerade familjer som jobbar med frågorna. Med oss har vi på kort tid fått en mycket engagerad livsmedelskedja, City Gross och många entusiastiska konsumenter och producenter.

Äkta vara är inget affärsprojekt utan drivs som en ideell förening. Vi är fyra personer som delar på en normal heltidslön, resten sker ideellt på kvällar och nätter. Vi har inga fler medlemmar, men vi har en stor målgrupp. Och vi har en omfattande kommunikation med konsumenter, producenter och handlare som är intresserade av vad deras kunder vill ha. Förutom hela butikskedjor, har enskilda handlare som ingår i de stora jättarna, vänt sig till oss: Äntligen en tydlig märkning, hur kan vi gå med?

Vi är inte industrifientliga. En stor del av de produkter som hittills märkts med Äkta vara som en service till intresserade konsumenter, är tillverkade av industrin. Vi vill lyfta fram småskalighet och mathantverk, men vill också att den mat som de flesta köper och äter ska vara av god kvalitet. De flesta tillsatser handlar nämligen om kosmetika och utfyllnad, som används istället för riktiga råvaror och skonsamma produktionsmetoder. Det har konsumenterna förstått, småproducenterna, och även de stora.

Därför är det kanske inte så förvånande att Jan Börjesson sitter vid sitt skrivbord och är arg. Däremot är det faktiskt lite skrämmande är att han tycker att producenter som Findus och Dafgård "lägger sig platt" för att de lyssnar på sina konsumenter och arbetar för att drastiskt minska mängden tillsatser. Utan sina kunder är ju handeln, eller producenterna, ingenting.

Först när vi konsumenter har kunskap om vad maten innehåller kan vi göra ett riktigt och självständigt val.  Och då kanske det dessutom visar sig att man är beredd att betala lite mer för livsmedel av högre kvalitet. Det kan ju knappast handeln ha något emot. Vill kunden istället ha konserveringsmedel i sin sylt för att den ska hålla utanför kylskåp, och inte vill betala för ett högre bärinnehåll, väljer man inte att ta den syltburk som är märkt Äkta vara, utan den som står intill. Det har vi inga synpunkter på. 

Slutligen: Vi skräms inte med tillsatser. Huvudsyftet med vår verksamhet är bättre matkvalitet. Mer mat i maten helt enkelt.

Annons