Här kommer en resumé av vad som hände under 2012 och lite om vad som händer nästa år.


Under förra året ansökte 451 personer om medlemskap och totalt är vi ni 579 stycken. Både ni gamla och nya medlemmar är viktiga för att ge Äkta vara styrkan att påverka den mat som vi äter. Vårt mål är att vi ska bli minst 1000 medlemmar under 2013.

Under året har föreningen varit ute på ett antal aktiviteter runt om i landet, bland annat Eco now i Stockholm, Bondens egen matfestival i Uppsala och Malmöfestivalen. Dessutom har vi varit på två Icabutiker, i Arlandastad och i Saltsjöbaden, och berättat för konsumenter om Ä-märkt och Äkta vara.

Vi har också haft ett par kampanjer/aktiviteter på sajten. I våras hade vi en tillsatstävling, där "vinnaren" blev en prinsessbakelse från Ica i Tranås med inte mindre än 28 unika tillsatser inskickad av Ellen Jonsson.

Under hösten har vi kört kampanjen Fallfrukt, som ett sätt att uppmana folk att ta tillvara de äpplen och annan frukt som ruttnar bort i trädgårdar och parker, men också för att inspirera fler att göra sitt eget mos, chutney, cider eller must. Äkta vara helt enkelt. Kampanjen uppmärksammades i flera stora medier, vilket ledde till att vi fick många nya medlemmar.

I början av juni hade Äkta vara sin första stämma sedan vi öppnade upp föreningen för medlemskap. Där valdes en ny stark styrelse, som består av några gamla men också flera nya ansikten. Det bjöds också på provsmakning av Ä-märkta produkter samt föredrag av bl a Johanna Westman och Mats-Eric Nilsson.

Äkta varas Ä-märke fortsätter också att växa. Under 2012 skrev vi avtal med fem nya företag, vilket vi är väldigt glada över. Under 2013 kommer vi att satsa ännu hårdare på att lansera märkningen.

Några studenter från Handelshögskolan i Stockholm gör just nu en marknadsplan åt oss, som många av er har deltagit i. Vi väntar med spänning på resultatet.

I höstas blev Äkta vara medlem i Sveriges konsumenter och under våren kommer vi förhoppningsvis att medverka i deras projekt "Ingen blåser mig", som kommer att besöka gymnasieskolor runt om i landet. Det är en, av förhoppningsvis många aktiviteter, som vi kommer att ha under 2013.

Tack alla medlemmar för det gångna året!

 

Björn Bernhardson

Björn Bernhardson, ordförande


Annons