Groddar[Wikimedia commons]


Sakta men säkert kommer ljuset tillbaka och vad kan vara mer inspirerande än att se späda blad göra entré på fönsterbrädan.


Att odla egna groddar är inte svårt alls. Det finns fina behållare eller tråg som man kan köpa för ändamålet men det går också bra att använda en stor glasburk där man sköljer fröna, vänder upp och ner och låter vattnet rinna av. Ta inte för tjockt lager med frön bara. Risken ökar att fröna möglar om inte luften kan cirkulera.


Alfa-alfafrön är lättast att börja med och tar bara 4-5 dagar att bli klara. Mungbönor, rättikfrön, bockhornsklöver, krasse och solrosor är andra sorter man kan prova. Ett tråg där groddarna får växa upprätt och lite mera ostört passar bra till de sorter som blir lite större.

Ännu ett tag får rotfrukterna spela huvudrollen
Rödbetor, vitkål, kålrot, morot, jordärtskocka, palsternacka, majrova och svartrot. Goda i grytor och soppor men också till smakrika vintersallader tillsammans med lite rostade nötter och äpple. Svenska äpplen går fortfarande att hitta i många butiker.

Salladskål och endive kan användas istället för isbergssallad som är både smaklös och miljöpåfestande.

Torkade baljväxter, som bönor, linser och ärtor, är också ett bra val både när det gäller miljöhänsyn och nyttighet.Kanske har man kvar lite av den torkade svampen från i fjol också.
Och glöm inte att då och då kolla vad som döljer sig i frysen!

Fisk och skaldjur
Svenska skaldjur är fortsatt fina när vattnet är kallt, särskilt blåmusslor och räkor.Andra tips är strömming, sill, abborre, skrei och gös. Leta efter MSC-märkt eller KRAV.

Annons