Ramslök Gotland


Tittar man noga så kan man faktiskt hitta ett och annat grönt och ätbart som spirar ute i markerna den närmsta månaden. Nässlorna kommer tidigt, så också kirskål och ramslök (som på bilden ovan från Gotland) och om man har ett grönsaksland så kanske man redan nu kan plocka lite av den första späda salladen, typ mache eller lite tidig spenat.


Det här räcker förstås inte så långt utan måste kompletteras med annat från vinterförrådet, som rotsaker, kål och lök. Att grodda och odla skott, till exempel ärt- eller solrosskott, hemma på fönsterbrädan är också ett bra komplement.

Annars får man ge sig till tåls ännu en stund innan sparris, rädisor, de fina svenska tomaterna, gurkorna och den första späda rabarbern finns att få i våra vanliga butiker.


Därför kan det vid den här tiden på året vara ett hyfsat gott alternativ med importerade frilandsodlade grönsaker från t ex Spanien. Detta med hänsyn både till miljö och smak.

Fisk och skaldjur:
Bra tips är blåmusslor, gädda och torsk. Märkningar som MSC eller KRAV guidar dig till miljömärkt och hållbart fiske, läs mera i WWFs fiskguide.

Annons