Svartkål


Färska, råa korvar blir allt vanligare i butikernas utbud. Det är roligt att se. Numera finns det dessutom nitritfria korvar, som de från Korvhantverk Stockholm och Roslags-salsiccia. Vad passar bättre en kulen novemberdag än en riktigt god kryddig korv med några fina tillbehör? Surkål, som är en riktig favorit och som inte är svårt att göra själv är ett förslag. Coleslaw med morot, kålrot, crème fraiche och dijonsenap är ett annat. Och tänk på att en sallad med rödkål, äpple och fina valnötter inte bara är en rätt för julbordet.


Råsaftcentrifugen har fått hög status i våra kök igen, det råder det ingen tvekan om. Den har dessutom just blivit utsedd till Årets julklapp! Grönkål och äpple är en god råsaftkombo. Rödbetor, citrusfrukter och morötter kryddade med kanske ingefära eller chili är perfekta till en fräsch och färggrann dryck som kan sprida ljus i mörkret. Använd din fantasi och prova dig fram.


Annat som kan sprida ljus i mörkret är att samlas kring en gryta varm glögg med några smakrika tillbehör. Gör gärna glöggen själv av äppelmust, vitt eller rött vin och krydda med exempelvis vanilj, kanel, honung, stjärnanis och pomerans.

Säsongstips:
Grönsaker: Grönkål, svartkål (palmkål), rödkål, pumpa, jordärtskocka, purjolök, rödbetor, rotpersilja och svartrot.
Frukt, bär och nötter: Äpplen, päron, slånbär. Valnötter (de franska är finast) och pumpafrön.
Kött: Vilt och lamm.
Fiskar: Gädda, gös, blåmusslor, räkor, sill och strömming. Välj MSC eller KRAV-märkt när du kan.

/Eva

Fler tips för att äta i säsong hittar du i Äkta varas säsongsguide >>


Annons