Pepparkaksbak


Julen står för dörren och maten vi ägnar tid åt så här års är ganska lik den vi hade förra året, och förra, och förra… Vi är traditionsbundna när det gäller julmat och ”vågar” sällan ta några nya grepp. Men kanske har julborden blivit lite grönare ändå under senare år. Förhoppningsvis är det så och även lite friare från tillsatser.


Äkta vara ger fem tips på ett tillsatsfriare julbord:

 

  • Lägg in sillen själv. Det är inte svårt och det blir mycket godare än att köpa färdiga burkar. Den vakuumpackade, frysta salta sillen är helt tillsatsfri.

  • Baka eget bröd om du inte har ett bra bageri i din närhet som bakar riktigt bröd.

  • Köp pepparkakor som inte innehåller margarin, palmolja och aromer. Om man vill baka själv, men inte orkar göra degen, så finns färdig pepparkaksdeg i en del bagerier och i City gross butiker finns en som är Ä-märkt. Det är även Jules Destroopers mandelkakor. De är bakade på smör och funkar fint som ett alternativ till julfikat.

  • Välj en nitrit- och fosfatfri skinka om du har möjlighet. Här finns en lista över butiker som fortfarande har Krav-märkta skinkor kvar >>

  • Ostar utan tillsatser finns att hitta i butiken om man letar lite. Änglamarks lagrade och Krav-märkta ost är t ex fri från de annars ofta närvarande konserveringsmedlen. Även några av de ekologiska, dock mildare, ostarna från bl a Boxholm, Arla och Skånemejerier är utan tillsatser.

I säsong just nu:

Grönsaker: Grönkål, rödkål, kålrot, jordärtskocka, brysselkål, rödbetor, gulbetor och rotpersilja.
Frukt, bär och nötter: Äpplen, apelsiner. Valnötter (de franska är finast) och hasselnötter.
Fiskar: Gädda, gös och sill.


Äkta varas Säsongsguide >>

Äkta varas Livsmedelsguide >>


Annons