Morötter till medlemsbrev2

Nytt år, nya tankar kring mat. Hur kan jag äta mer efter säsongernas växlingar, när maten smakar som mest, är billigast och tär minst på miljön? Kanske är det en av frågorna som man ställer sig så här i början av det nya året, som ofta är en tid för förändring och förnyelse.

En vinter utan rotfrukter och kål är svårt att tänka sig. De håller sig länge, går att variera hur mycket som helst och är dessutom billiga och bra ur miljösynpunkt. Palsternackor, jordärtskockor, persiljerötter, svartrötter, betor, morötter, rotselleri och kålrot.

Prova dem som råkost, kokta, ugnsbakade, stekta eller som mos. Eller varför inte göra en variant på Waldorfsallad, med strimlade rotfrukter och äpplen, hemslagen majonnäs, kanske lite yoghurt samt de överblivna nötterna från julen?

Vitkål och rödkål passar bra att syra eller lägga in. Salladskål är ett bra alternativ till den energislukande och näringsfattiga isbergssalladen som mest består av vatten. Grönkål eller svartkål är två smakrika kålsorter, fulla av nyttigt C-vitamin och mycket användbara. 

Torkade baljväxter, som bönor, ärter och linser är annars ett bra komplement så här års när det färska närproducerade är svårt att hitta. Det behöver verkligen inte vara tråkigt! Fritera eller stek hemgjord persiljedoftande falafel eller gör en kryddig indisk linsgryta med ingefära, koriander och yoghurt.

Äpplen – Glad blir man såklart för att det faktiskt går att köpa fina svenska äpplen i våra butiker även i januari. Passar lika bra i en sallad som i en mustig gryta eller till en efterrättskompott eller kaka.

Citrusfrukter – apelsiner och blodapelsiner är som finast nu – passa på!

Fisk och skaldjur – många fiskar och skaldjur mår bra i kalla vatten. Svenska räkor, blåmusslor, ostron, gös och gädda är fina så här års. Välj kungsräkor istället för jätteräkor (tigerräkor). De är MSC-märkta och vildfångade och finns i många välsorterade butiker. Dessa utgör inte ett miljöhot på samma sätt som jätteräkorna även om de har transporterats en bit.


/Eva

Fler tips för att äta i säsong hittar du i Äkta varas säsongsguide >>


Annons