Blodapelsiner

Vinterns utbud av färskt och närproducerat är inte så stort, men kan kanske kompenseras under en tid med importerat frilandsodlat, fryst eller torkat.


Blodapelsinernas tid är nu. Säsongen är kort och det gäller att passa på under februari och mars när de sicilianska godsakerna skördas. Njut dem som de är, som juice eller i någon fin dessert.


Bönor och linser är bra på så många sätt. Det finns färdigkokta konserverade och torkade. Gott, billigt och lätt att variera. Bra som bas om man vill byta ut köttet och laga mera vegetariskt.

Att börja grodda hemma kan vara ett sätt att få till lite egen grönska på fönsterbrädan. Gott och nyttigt! Börja med det som är lättast t.ex. alfalfagroddar eller mungbönor. Om man inte har någon särskild behållare för groddning går det bra med en stor glasburk och en bit väv så att man lätt kan skölja groddarna.

Annat gott just nu:
Rotfrukter och kål, t ex brysselkål, grönkål, rödkål, savojkål och vitkål. Endive, pumpa, gul och röd lök.

De flesta fiskar och skaldjur är som finast när vattnet är riktigt kallt. Tips: blåmusslor, ostron, hummer, räkor, skrei (norsk torsk), lake, gös och abborre.


/Eva

Fler tips för att äta i säsong hittar du i Äkta varas säsongsguide >>


Annons