Rödkål pixabay


Mathelgernas mathelg närmar sig med stormsteg. Och eftersom de flesta av oss är ganska traditionsbundna när det gäller maten på julbordet så är det extra roligt att se den tydliga trend som går mot en lite grönare jul. Överallt dyker det upp tips på vegetariska alternativ till de klassiska rätterna som nästan alltid är baserade på kött och fisk.


Här kommer några av Äkta varas bästa jultips, inklusive några grönare tips:


  • Lägg in sillen själv. Det blir mycket godare än att köpa färdig. Den vakuumpackade, frysta, salta sillen är helt tillsatsfri. Ett bra vegetariskt tips är att istället göra inläggningen på förvälld aubergine som man skär i lagom stora bitar.
  • Kål av olika slag är perfekt till en fräsch sallad. Rödkål, grönkål och brysselkål passar bra ihop med syrligt äpple, apelsin, russin, granatäpple och juliga nötter.
  • Köp pepparkakor som inte innehåller margarin, palmolja och aromer. Om man vill baka själv på enkelt sätt så finns färdig pepparkaksdeg i många bagerier och i City Gross butiker finns en som är Ä-märkt. 
  • Välj en nitrit- och fosfatfri skinka om du har möjlighet. Det har helt klart blivit lättare att hitta. Eller så väljer du bort skinkan helt och gör istället en ugnsbakad hel kålrot eller rotselleri. Griljerar man den sen liknar den dessutom en liten skinka.
  • De vanliga köttbullarna kanske kan bytas ut mot någon god variant gjord på kikärtor eller bönor, men se upp för några av halvfabrikaten.

Säsongstips:

 


  • Grönsaker: Grönkål, rödkål, kålrot, pumpa, brysselkål, rödbetor, blomkål och persiljerot.
  • Frukt, bär och nötter: Äpplen, citrusfrukter, slånbär. Valnötter (de franska är finast) och hasselnötter.

 


/Eva

Fler tips hittar du i vår säsongsguide >>
Annons