Butternut squash[CC0 1.0]


Pumpa är verkligen en favorit så här års. Bästa tipset är att skära den i bitar, rosta den lätt i ugnen och mixa sen till en god och värmande soppa. Goda smaker till är färsk ingefära, apelsin, rosmarin och timjan. Rensa ut fröna och rosta dem i en torr stekpanna. Strö över soppan och njut!


Rotfrukter – användbart, billigt och väldigt gott. Palsternacka, kålrabbi, betor av olika slag, morötter, persiljerot, jordärtskocka och kålrot. Perfekt att riva som råkost, koka, ugnsbaka eller steka.


Kål  vitkål och rödkål är goda som de är men också att syra eller lägga in. Innehåller dessutom massor av C-vitamin och andra nyttigheter. Grönkål passar som bas till soppor och grytor men också i en grön drink. Eller kanske snabbstekt med lite vitlök och en dressing av citron och olja, vilket gör sig fint till både kött och fisk. Välj salladskål eller savojkål istället för den trista och smaklösa isbergssalladen. Brysselkål, koka lätt och stek sen i en god olivolja.


Citrusfrukter – apelsiner och blodapelsiner är som allra finast nu och passar väldigt bra tillsammans med just kål av olika slag. Och varför inte passa på att göra en vacker citrus- marmelad, särskilt om man lyckas hitta ekologisk frukt.


Äpplen – svenska äpplen finns som tur är i butik även i januari. Passar lika bra i sallader eller grytor som i efterrätter.

Fisk och skaldjur – många fiskar och skaldjur mår bäst när vattnet är kallt. Svenska räkor, krabba och hummer håller hög kvalitet så här års. Dessutom har skreitorsken just simmat in till den norska kusten för att leka. Även blåmusslor och ostron är bra nu samt abborre, gös, kolja och sill. Välj MSC- eller KRAV-märkt för att vara säker på att fisket är hållbart.

Fler tips i Säsongsguiden >>

Annons