Jordärtskocka

Än har inte ljuset återvänt på riktigt till våra breddgrader och vinden är bitande kall. Det är sportlovstider, för övrigt är det 75 år sen i år som det svenska vinterlovet infördes, och maten som ska lagas måste kanske vara snabblagad men också lätt att värma och ta med sig ut i skidbacken.

Rotfrukter: grytor, soppor och pastasåser av olika slag passar bra. Olika rotsaker som palsternacka, betor, morötter, persiljerot, jordärtskocka, kålrabbi och kålrot får utgöra basen tillsammans med till exempel vitlök, chili och kryddor. Sen lägger man till kött eller fisk om man så vill. Prova också att ugnsbaka till exempel jordärtskockor och hela små rödbetor med skalet kvar. Det ger en intensivare smak och ett saftigare innehåll.

Kål: vitkål och spetskål är utmärkta C-vitaminkällor. Kan med fördel användas i sallader råa som de är precis som vackert grön savojkål eller grönkål. Både bitar av apelsin och äpple passar bra till. Blanda allt med en dressing av olivolja och citron- eller apelsinsaft och toppa med nötter eller frön.

Citrusfrukter: apelsiner och blodapelsiner är som finast nu. Blodapelsinernas säsong är kort så spana lite extra efter den sicilianska sorten Tarocco som skördas under feb-mars och sägs vara den godaste apelsin som går att få tag i. Två andra lite vanligare sorter som också är i säsong heter Moro och Sanguinello.

Äpplen: svenska äpplen finns fortfarande i vissa butiker.

Fisk och skaldjur: många fiskar och skaldjur är bäst när vattnet är kallt. Räkor, hummer och blåmusslor håller hög kvalitet så här års. Abborre, gös, kolja och sill är bra alternativ. Välj MSC- eller KRAV-märkt för att vara säker.

Fler tips i Säsongsguiden >>

/Eva

Annons