Nässlor[CC0]

Nu längtar nog de flesta intensivt efter vårsol och grönska, särskilt den som gillar att ta vara på det som växer. Den skira vårgrönska som man blir så glad av och som faktiskt går att äta.

Redan nu finns saker att hämta i skogsdungar, på ängar och gräsmattor bara man tar sig tid att titta lite närmare. Att lära sig mera om det som är ätbart ute i skog och mark känns åtminstone för mig ganska outforskat och spännande. Tänk kirskål, löktrav, violer och björklöv. Och förstås späda maskrosblad, brännässlor, vitlöksdoftande ramslök och vild gräslök.

Rotfrukter: Än ett tag får olika rotsaker som palsternacka, betor, morötter, persiljerot, jordärtskocka, kålrabbi och kålrot fungera som bas i matlagningen i väntan på de tidiga primörerna i butik.
Kål: Savoykål, vitkål och spetskål. I Spanien bl.a. odlas spetskål på friland så här års och inte i energikrävande växthus. Fråga om det finns i din butik!
Citrusfrukter: Det går fortfarande att hitta fina apelsiner och blodapelsiner, men blodapelsinernas säsong är kort så spana lite extra nu innan de försvinner helt.
Fisk och skaldjur: Räkor och blåmusslor är fina nu under tidig vår. Abborre, torsk, sej och sik är bra alternativ. Välj MSC- eller KRAV-märkt för att vara säker på att det är hållbart fiskat.

Och glöm inte att ta en titt i frysen också. Där kan det finnas godsaker från förra året som lätt glöms bort. Snart kommer en ny säsong när det är dags att fylla förråden igen.

Fler tips i Säsongsguiden >>

/Eva

Annons