2015-06-16

Jordgubbar[CC0]


Juni fylls som vanligt med festligheter av olika slag, utflykter, skolavslutningar, bröllop och såklart midsommar. Vi som längtat så efter den här tiden vill naturligtvis få ut så mycket som möjligt av de här dagarna. Laga mat och äta ute i naturen, vad kan passa bättre än det?!


Och när du ändå är ute så passa på att se dig omkring, vad finns att äta och ta vara på just i din närhet?

Kanske hittar du svinmålla, löktrav eller harsyra i närmsta skogsdunge eller varför inte använda helt vanliga maskrosblad i salladen? Gott, klimatsmart och billigt. Ett tips för att hitta rätt är att ta hjälp av bilder mm på den här sajten skogsskafferiet.se. Ett annat är boken ”Det vilda köket” av Lisen Sundgren och Rune Kalf-Hansen.

Den äkta flädern är på gång i södra delarna av landet och av den kan man göra fantastiskt god saft, hyllesaft som den kallas i Skåne. Sockerlagen slås över blomklasarna och tunt skivade citroner. Detta ska sen stå i tre till sju dagar för att dra åt sig smakerna ordentligt.

Andra ätbara blommor är viol, gurkört, lavendel, ringblomma och kryddtagetes. Förgyll sommarsalladen, smaksätt en olja eller använd dem i bröd eller bakverk.

Annat i säsong nu:
Färsk lök och vitlök, sparris, sallat av olika slag, rädisor, sockerärtor, broccoli, mangold, spenat, squash, färskpotatis, rabarber, jordgubbar, tomater och gurka.

Glad sommar alla matvänner!


/Eva

Annons