2015-11-20
Valnötter

Så kom kylan ändå till slut och mörkret sänker sig snabbt nu på eftermiddagarna. Värmande mat och dryck är det man längtar mest efter och att få tända ljus och mysa inomhus. 

Samtidigt är det förstås omöjligt att inte skänka en tanke till de människor som flyr sina hemländer och inte ens har tak över huvudet när det snart är vinter.

Men advent och glöggtider närmar sig trots allt. Att göra sin egen glögg är enkelt och gott. Fördelen är att man själv lätt kan reglera hur söt, kryddig och alkoholstark man vill ha den. Använd rött eller vitt vin, äppelmust eller kanske svartvinbärssaft som bas. Värm långsamt och låt favoritkryddorna ligga i och dra en stund. Nejlikor, kanelstång, stjärnanis, pomerans och ingefära passar bra.

Fler tips:

  • Grönsaker i säsong: Grönkål, savojkål, svartkål, kålrabbi, pumpa, palsternacka, jordärtskocka, olika betor, persiljerot och endive.
  • Frukt, bär och nötter: Äpplen, päron, slånbär, nypon och valnötter (franska).
  • Fisk och skaldjur: Musslor, krabba, gös och abborre. MSC-märkta färska svenska räkor börjar komma i butik, även lutfisk som har denna märkning kommer att finnas.
  • Kött: Svenskt lammkött och vilt är i säsong och framför allt jagas det älg, rådjur och hjort nu.

/Eva
Annons