2016-01-20
Citrusfrukter (CC0)

Gnistrande kalla vinterdagar är som gjorda för robusta råvaror. Precis det som är i säsong just nu.


Rotfrukter, lök, pumpa, kål och potatis som är lätt att lagra, som håller länge och som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Den som vill minska på kött och fisk kan använda mera av proteinrika bönor, ärtor och linser istället. Torkade baljväxter är billigt, gott och går att variera i oändlighet.  De förkokta på burk funkar också oftast bra.


Rotfrukter

Förutom palsternacka, morot och kålrot är rotselleri, betor av olika slag, persiljerot och jordärtskocka bra tips. Perfekt att riva som råkost, koka, ugnsbaka eller steka.

Kål

Innehåller massor av C-vitamin och annat nyttigt. Grönkål passar som bas till soppor och grytor men också i en grön drink. Snabbstek strimlad svartkål med lite vitlök och lägg till en dressing av citron och olivolja, passar fint till både kött och fisk.
Välj salladskål eller savojkål istället för den smaklösa isbergssalladen. Brysselkål kan kokas kort och sen stekas några minuter i en god olivolja. Tunt rivet apelsinskal och lite timjan är gott på.

Citrusfrukter

Apelsiner och blodapelsiner är som allra finast nu och passar väldigt bra tillsammans med just kål av olika slag. Nu är också bästa tiden att göra en vacker citrus- marmelad, särskilt om man lyckas hitta ekologisk frukt.

Äpplen

Svenska äpplen finns som tur är i butik även så här års. Passar lika bra i sallader eller grytor som i efterrätter.

Fisk och skaldjur

Många fiskar och skaldjur mår bäst när vattnet är kallt. Svenska räkor, krabba och hummer håller hög kvalitet. Även blåmusslor och ostron är bra nu, också abborre och gös. Välj MSC- eller KRAV-märkt.

Fler tips på Säsongsguiden >>


/Eva
Annons