Gulbetor[CC0]


Grönsaksbristen

Nästan ingen har väl undgått att se urplockade grönsakshyllor i matbutiken när man handlar. Bristen på grönsaker som till exempel gurka, tomat och sallad är uppenbar och priserna skjuter i höjden.


Det är odlingskris i södra Europa på grund av kyla och besvärligt väder. Men måste vi egentligen kunna köpa allt året runt? Se det istället som ett synnerligen bra tillfälle att se sig om efter vad som faktiskt finns i Sverige så här års. Följ säsongen helt enkelt.


Det är dock inte så mycket som är grönt och spirande just nu, om man inte groddar själv hemma på fönsterbrädan förstås, men det finns mycket annat härligt man kan använda.

Alla fantastiska rotsaker och kålsorter men även annat ur förråden passar bra nu. Varför inte botanisera lite bland alla bönor och linser som går att variera på så många sätt? Har man inte tid eller lust att blötlägga och koka själv finns numera massor av färdigkokta att välja på.


Tips i februari

  • Att ugnsbaka hel kålrot, rödbetor och rotselleri på låg värme under lång tid ger otroligt goda och djupa smaker. Obs! Låt skalet sitta kvar, så blir de ännu godare.
  • Stek brysselkål i smör några minuter. Enklast är det om man först delar och kokar den kort i saltat vatten. Krydda sen med timjan och lite rivet apelsinskal.
  • Pumpa är utmärkt till en god vintersoppa. Rostade frön, nötter eller hackad mandel på ger extra touch.
  • Endiver, en lite bortglömd salladsort, har mycket beska i sin smak och passar bra till lufttorkad skinka, smakrika ostar, en böndipp eller hummus.
  • Kålrabbi kan hyvlas tunt och blandas med en dressing av citron och olja, salt och peppar. Blir även gott med lite vitlök och chili. Låt stå en stund innan servering.
  • Palsternacka och persiljerot, delas i stora bitar, steks och får lite extra god smak om de nästan blir lite svarta i kanterna.
  • Vill man sätta piff på potatismoset kan man låta några jordärtskockor koka med i kastrullen.
  • Har du inte provat de små mörkgröna beluga- eller puy-linserna, så se till att göra det nu. De kokar inte sönder som många andra linser och har även en helt annan smak. Utmärkta i en sallad eller som de är med, blandade med en vinägrett.


Eva


Annons