Introduktion

Äkta varas stämma hålls över mötesplattformen Zoom. Varje deltagare kopplar upp sig mot mötet med hjälp av en dator, surfplatta eller smartphone. Bäst är om man kan delta med både video och ljud, så att vi kan se och höra varandra.

Länk och lösenord till mötet har skickats ut via mejl.

Förberedelser

Vad behövs för att kunna ansluta till mötet?
För att använda Zoom krävs att du har en dator, surfplatta eller smartphone med:

  • Möjlighet att installera Zoom (se mer nedan)
  • Internetuppkoppling
  • Mikrofon och kamera (riktad mot användaren)
    Vi rekommenderar att man använder hörlurar/headset för bästa ljud.

Hur laddar jag ner Zoom?
För att delta i mötet behöver du ladda ner och installera programmet/appen Zoom. Du hittar det här: https://zoom.us/download

För vanlig dator/desktop väljer du "Zoom Desktop Client" och för mobil/surfplatta "Zoom Mobile Apps".

Installera programmet eller appen som vanligt.

Du behöver inte skapa ett konto
Du behöver inte skapa ett konto hos Zoom för att delta vid mötet. Det är dock gratis, om du skulle vilja det.

Har du frågor kring nedladdning och installation?
Mejla till medlem@aktavara.org så ska vi försöka hjälpa dig.

Anslut till mötet

Hur ansluter jag till mötet?

  • Ladda ner och installer Zoom enligt instruktionen i föregående avsnitt.
  • För att koppla upp dig mot mötet klickar du på den möteslänk som har skickats ut via mejl.
  • Antingen öppnas Zoom då automatiskt eller så behöver du klicka på en knapp som dyker upp för att öppna. (Har du inte redan installerat Zoom, så kommer det istället att visas instruktioner för hur du gör det. Efter att installationen är klar kan du behöva klicka på länken i mejlet igen)
  • När Zoom öppnats behöver du eventuellt skriva in det lösenord som du har fått i mejlet.
  • Följ sedan instruktionerna på skärmen.

Koppla upp bild
För att diskussioner och röstning ska gå smidigt att genomföra (handuppräckning), så behöver du ha video aktiverat, så att övriga mötesdeltagare kan se dig. I vissa fall måste du även godkänna att Zoom får tillgång till din kamera (här är en kort instruktion för hur man gör det på en Iphone/Ipad). Du kan sedan slå av och på din kamera genom att trycka på symbolen som ser ut som en filmkamera i programmets menyrad.

Koppla upp ljud
För att du ska kunna yttra dig under mötet krävs dessutom att du aktiverar mikrofonen. För att göra detta klickar du på "Join with Computer Audio", "Join audio", "Audio" eller ”Call using Internet Audio”. I vissa fall måste du även godkänna att Zoom får tillgång till din mikrofon. Under mötet kan du slå av och på din mikrofon genom att trycka på symbolen som ser ut som en mikrofon i programmets menyrad.

Ange ditt namn (för- och efternamn)
Vänta på att administratören släpper in dig till mötet. Glöm inte att skriva in ditt förnamn och efternamn, så att vi andra ser vem du är. Du ändrar namnet genom att klicka/högerklicka på den ruta där bilden på dig visas, och välja "Rename".

Har du problem att ansluta?
Mejla till medlem@aktavara.org (i förväg) eller använd chattfunktionen i Zoom (under mötet), så hjälper vi dig.

Att delta vid stämman

För att den digitala stämman ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att du läser igenom följande punkter:

Länk och lösenord
Länk och lösenord har mejlats ut till alla deltagare.

Ditt namn
Skriv in ditt för- och efternamn när du ansluter till mötet, så att vi kan verifiera vem du är och att du är medlem. Du kan ändra ditt namn genom att klicka/högerklicka på din bild i Zoom och välja ”Rename”. Mötesvärden kan även skriva in ditt namn åt dig.

Zoom-menyn
Rör på muspekaren eller tryck på skärmen för att ta fram menyn (inringad i rött i bilden). Där hittar du knappar för att slå av och på mikrofon och kamera.

Ha mikrofonen avslagen när du inte pratar
Det blir då mindre brus och störningar på ljudet för alla andra som följer mötet. Du gör det genom att trycka på mikrofonsymbolen (”Mute”/”Unmute”) längst ner till vänster i Zoom-menyn. Mötesvärden kan även stänga av allas mikrofoner om det blir problem med oljud.

Begära ordet
Räck upp handen i bild för att begära ordet. När du har fått ordet slår du på din mikrofon för att mötet ska höra vad du säger. Du gör det genom att klicka på samma knapp som för att slå av ljudet. Det går också att begära ordet genom att räcka upp handen genom att klicka på knappen med en handsymbol ("Raise hand").

Ha din kamera påslagen
Det är både trevligt och praktiskt att se varandra. Slå på kameran genom att trycka på kamerasymbolen (”Start Video”) nere till vänster i Zoom-menyn.

Beslut och röstning
Vi kommer i första hand att använda omröstningsfunktionen (kallad "poll") i Zoom för att fatta beslut. När det är dags för omröstning visas en ruta med aktuell fråga där du kan klicka i ett alternativ för att avge ditt svar. Resultatet (anonymt förstås) redovisas sedan för stämman.

Se alla på mötet
Zoom visar automatiskt bild på den som pratar. Om du istället vill se alla personer på mötet trycker du på ”Gallery view” högst upp i högra hörnet i Zoom.

Problem med ljud och bild?
Läs mer om hur du slår på ljud och bild under avsnitten ”Instruktioner” och ”Anslut till mötet”.

Osäker på tekniken?
Anslut gärna till mötet några minuter innan det börjar, så har du tid på dig att rätta till eventuella problem.

Ha tålamod
Det är inte helt enkelt att hålla en digital stämma. Vi får därför ha lite förståelse för att tekniken kan komma att strula.


Annons