För fyra år sedan granskade Äkta vara innehållet i olika vegoprodukter, bland annat färser. När vi förra veckan publicerade en granskning av vegofärser i vår serie Äkta vara kollar, så passade vi även på att se hur utbudet har utvecklats sedan den förra granskningen.

Elva produkter finns kvar
Genom att granska och poängsätta produkterna från 2020 på samma sätt som i den nya granskningen så går dessa att jämföra med resultatet från 2024.

När vi gör det så kan vi se att en del produkter har hunnit försvinna från marknaden. Vi har i alla fall inte lyckats hitta dem. Elva av produkterna finns dock fortfarande kvar på marknaden.

Vill du ha mindre tillsatser i maten?
Den här granskningen är gjord av oss på den ideella konsumentföreningen Äkta vara. Vi jobbar för färre tillsatser och ärligare produkter. Det ska vara lätt att hitta rätt. Läs mer om vad vi gör och hur du kan hjälpa till här

Två får lägre poäng
När vi jämför resultatet för just de produkterna kan vi se att den genomsnittliga poängen har sjunkit något, från 6,6 till 6,3 poäng. Det beror huvudsakligen på att innehållet i två färser (Oumph Färs, formbar och Quorn Färs ovo-vegetarisk) har ändrats så att de halkar ner två respektive en poäng i skalan. Övriga förändringar är så små att den avrundade slutpoängen inte förändrats.

Tre nya i toppen
Som vi skrev i den förra artikeln så är har det på de positiva sidan tillkommit flera nya produkter som placerar sig i toppen. 2020 fanns det en färs (Kung markatta Sojafärs), som var gjord utan tillsatser, industriella ingredienser och aromer. Nu finns det ytterligare tre, varav den första även är ekologisk:

  • Oh mungood (10 poäng)
  • Färsodlarna (9 poäng)
  • Stacky’s (9 poäng)

De två översta är märkta med Äkta varas Ä-märke. Utöver dessa tre har det tillkommit ytterligare sex produkter, som placerar sig mer utspritt.

Se förändringarna och alla nytillskotten här

Vill du ha mer information om produkterna eller veta mer om hur poängen är satta? Se hela underlaget här

Läs mer!

Gå med nu!