• Sparris från Holland och Italien har jag sett i många butiker. Den svenska finns också men är lite svårare att hitta. Den har en ganska kort säsong så njut av den fram till strax efter midsommar. Koka, stek eller grilla den lätt. Gott med smör, citron och parmesan till eller lite vitlök, flingsalt och olivolja.
  • Vilken lycka när den första knubbiga knoppen sticker upp ur jorden. Rabarbern, en av de allra tidigaste. Så fantastiskt god förstås till olika efterrätter och bakverk men också väldigt god att pickla. Syrlig eller lite sötare beroende på vad den ska serveras till för mat.
  • Ramslök – är man lyckligt lottad och har ett ”eget” ramslöksställe ska man absolut titta där nu. De späda lökbladen kan användas till så mycket. Till en pesto, som krydda i soppa eller i en kall sås. Smaksätt en sparris- eller svamprisotto eller använd bladen som de är i en sallad. Men se upp så att du inte råkar få med några giftiga liljekonvaljblad, som är lite lika.
  • Passa på också att leta efter andra späda blad därute. Spana efter löktrav, kirskål, maskrosblad och nässlor förstås!
  • Rotfrukter, potatis och kål som vi ätit mycket av under vintern behöver inte alls vara tråkigt. Våga prova en sort som du inte provat förut! Kanske testa kålrabbi som smakar friskt och lite syrligt och har mycket karaktär. God både rå och tillagad. Rotfrukter som bakats länge i ugn blir ofta söta och får en mera utvecklad smak, bra exempel är oskalad hel rotselleri, kålrot eller hela rödbetor.
Annons