Från och med nästa vecka sänker City gross priset på ekologiskt nötkött så att det ska kosta lika mycket som konventionellt kött.

2vita_kor[fotoakuten]
Orsaken är att man vill driva på utvecklingen mot mer ekologisk köttproduktion och att kunder som vill välja ekologiskt ska ha ekonomisk möjlighet att göra det. Av rättviseskäl, skriver City gross i ett pressmeddelande.


City gross är landets fjärde största livsmedelskedja med ett 30-tal storköp främst i Syd- och Mellansverige. Där har man märkt av en ökad efterfrågan på ekologiskt kött, samtidigt som försäljningen av det oekologiska köttet ökar än mer. På Citygross tolkas det som att fler skulle vilja köpa ekologiskt kött men att prislappen styr.
– Vi tycker att alla skall ha råd att välja ekologiskt. Alla tjänar på om konsumenten kan göra medvetna val utan att hindras av priset, säger Bengt Dowler, färskvaruansvarig för City Gross.


Prisutjämningen görs genom att City gross minskar sina marginaler på det ekologiska köttet, bonden får alltså lika mycket betalt som tidigare.
– Alla talar om ekologiskt kött, men konsumtionen tar inte fart. Det här är precis vad som behövs för att konsumenterna skall välja kött som fötts upp under vettiga förhållanden. Att det ju dessutom faktiskt innehåller mer nyttiga fettsyror typ omega 3 än konventionellt nötkött är ingen nackdel, säger Nils-Olof Ek, uppfödare på Erstorps gård i Ödeshög.


City gross har sedan tidigare valt att bara sälja svenskt kött och har större möjlighet än de andra kedjorna att ta in lokala produkter. De arbetar heller inte med centralpackat kött, utan köttet styckas och förpackas i varje butik.
City gross satsning på att öka försäljningen av ekologiskt kött blir en utmaning av stora mått för de stora livsmedelskedjorna Ica, Coop och Axfood.

Annons