Många har ägnat mycket mer tid hemma under året som gått. Kanske har de flesta av oss lagat mera mat och förhoppningsvis tänkt lite mera på vad vi äter och hur maten är producerad. Hållbart är förstås ett ord som ligger nära till hands. Ett sätt att agera hållbart är att tänka i säsonger, att äta det som odlas och som finns att få just nu i vår närhet.

Primörer som sparris, rädisor, sallat av olika slag, färsk lök/vitlök och färska örter är så efterlängtade när de kommer tidigt på säsongen. Och rabarbern som sticker upp med sina rosaröda knoppar är ett riktigt lyckopiller.

  • Sparris från Holland och Italien är vanligt i många butiker. Den svenska finns också nu men är lite svårare att hitta så finns det ska man slå till.
    Koka, stek eller grilla den lätt. Gott med olja, citron och lite hyvlad parmesan.
  • Rabarber kan användas till så mycket. Förutom efterrätter av olika slag blir det nog en chutney för min del i sommar, kanske en med ingefära, vitlök och egenodlad chili. Trevligt att ge bort i present och fint att ha i förrådet under höst och vinter.
  • Nässlor – plocka dem innan de blir för stora. När de är små och späda kan man ta med lite av stjälkarna också. Har man i överflöd kan man förvälla lätt och frysa in.
  • Rotfrukter, potatis och kål får vi fortsätta med som en bas även om vi ätit mycket av det under vintermånaderna. Kanske kålrabbin, som blivit rätt vanlig i butik kan bli en ny favorit. God både rå och tillagad. Rotfrukter kan också grillas. Rotselleri och kålrot bör förkokas eller skivas innan man lägger dem på grillen annars tar det för lång tid. Spetskål blir också god på grillen, bra om man delar upp den i halvor eller klyftor. Sötpotatis måste grillas hel med skalet på annars faller den lätt sönder. Förkoka gärna några min.

/Eva

Annons