Bakgrund

Det hela började med två familjer och ett stort intresse för mat. Vi lagar mat och pratar ständigt om mat. Intresset för vad livsmedelsindustrin egentligen stoppar i den mat vi äter startade runt 2002. Året därefter skrev Mats-Eric Nilsson sina första krönikor om matfusket i Svenska Dagbladet.

Sommaren 2005 föddes idén om Äkta vara. Det började som en tanke på en ny märkning av varor. Tänk dej en märkning som säger "Det här är äkta vara" dvs det här är vad du förväntar dej. Är det glass så ska det vara grädde, socker och ägg och inte vad livsmedelskemisterna kommit på liknar dessa ingredienser. År 2006 bildade vi en förening och ansökte om skydd för ett sådant märke hos Patent och registreringsverket.

Ungefär samtidigt såg Mats-Eric >> att hans krönikor om matfusket väckte intresse och verkade ligga i tiden. Det blev dags att skriva en bok. Sagt och gjort – boken Den Hemlige kocken kom ut hösten 2007 och har därefter skapat stor debatt i media och blivit en ögonöppnare för många. Den och efterföljande böcker har tillsammans sålt i en kvarts miljon exemplar. För att fånga och kanalisera detta stora intresse hos allmänheten beslutade vi i vår lilla förening att starta en webbsajt i syfte att vara ett forum för intresserade – en mötesplats för alla möjliga personer som vill vara med och påverka inriktningen på livsmedelsindustrin.

I november 2007 blev två familjer tre, då Roberto kom in i bilden med sitt italienska matintresse och gedigna kunskap om webbsajter och informationsspridning. Resultatet är denna webbsajt som du nu tittar på.

Märkningen lade vi på hyllan. Vi trodde möjligen att konsumenter och producenter är trötta på märken. Men intresset från den mängd konsumenter vi fick kontakt med var stort: Borde det inte finnas en guidning, en rekommendation, för dem som vill äta mat utan tillsatser och industriella ingredienser? Så tog vi ner tankarna om en märkning från hyllan, och det tände också många producenter. Läs mer om märkningen >>

Från att ha varit en liten krets som arbetat med matfrågan är från och med sommaren 2011 Äkta vara en förening öppen för andra matintresserade medlemmar. Här kan du bli medlem >>

Föreningens arbete finansieras genom avgifter för märkningen, medlemsavgifter, bidrag från Konsumentverket, sponsorer och allmänhet. Eftersom Äkta vara är en ideell förening kan ett eventuellt överskott inte tas ut av medlemmarna utan stannar kvar i föreningen.

Grundarna

Björn Bernhardson
Anna Karin Strand NilssonMats-Eric Nilsson

 Eva Bernhardson
Annons