Kexchoklad blåbär – utan blåbär. Det ämnet har vi diskuterat på Äktavara-sajten den senaste veckan och reaktionerna har varit många.

Livsmedelsverket och tillverkaren Cloetta anser att lagar och regler följs: Eftersom konsumenter inte förväntar sig att det ska finnas blåbär i en chokladkaka som heter Kexchoklad blåbär, är det tillåtet,  enligt de båda.

”Att tillåta bluffar med motiveringen att konsumenterna förväntar sig att det är en bluff är ett självuppfyllande argument! Värsta argumentationsfelet.,” skriver signaturen Fredrik. ” Att dessa bluffar är tillåtna är sorgligt just för att de får folk att förvänta sig sämre varor. 

Han tycker även det är dumt att man ens får använda ord som "blåbärssmak" och "blåbärsarom". ”Det borde bara få kallas "aromämnen", eller "aromämnen (med smak som påminner om blåbär)".

En av de kommentarer vi fått in på sajten kommer från en kommunal livsmedelsinspektör vid namn Christina, som också hon anser att vägen att gå för att bedöma redligheten är att försöka förstå vad konsumenten förväntar sig, vilket inte alltid är så lätt. Det man kan göra är att gå till sig själv och sin närmaste omgivning och fråga. 
”Då är svaret enkelt… står det blåbär ska det vara blåbär!

Hon uppmanar oss alla att skriva till Livsmedelsverket .
”Får de tillräckligt många får de ju svar på vad konsumenterna kan förvänta sig.”

Och varför är det egentligen inga blåbär i Cloettas Kexchoklad blåbär? Äkta vara ställde den kanske självklara frågan till Åsa Borén på Cloettas konsumentkontakt.

Färska blåbär eller blåbärssylt går bort av produktionstekninska skäl. Men torkade blåbär då? Det man kan utläsa av svaret är helt enkelt att det inte skulle bli gott.

”Torkade blåbärsbitar är inte lämpligt i Kexhoklad – det blir inte gott. Någon form av blåbärspulver kan vara möjligt men mängden för att det skulle ge smak är så stor så det skulle inte bli någon god och bra produkt.”

Tanken slår en ju. Om det inte är gott, gör något annat.
Annons