Att vara på resande fot och hitta bra mat är inte alltid det lättaste. Tåg, bil eller båt – oavsett vilket färdmedel man väljer är det svårt att hitta god mat som är utan tillsatser eller som ens kommer från det landskap man är på väg till. 

För reseföretagen kan det vara svårt att göra cateringverksamheten lönsam, vilket inte sällan leder till att utbudet blir ännu sämre.


Men skånska Kullaflyg gjorde tvärt om och övergick till att servera lokalproducerade måltider på sina flygningar. Då började maten för första gången gå med vinst.


Enligt Kullaflygs vd, Christer Paulsson, säljer de betydligt fler måltider på flygplanen i dag


– Här finns mycket goda förutsättningar för att använda lokala livsmedel. Maten har gjort succé, säger han till Dagens Nyheter.


Det hela började med att en resenär klagade på att det enda som fanns att köpa på planet var Polarklämma, som knappast var närproducerad och som innehåller diverse tillsatser och industriella ingredienser. 


Den irriterade resenären, Bittan Gustavsson Lundén, fick efter samtal med flygbolaget, en unik möjlighet att själv föreslå en ny meny och sedan ett år tillbaka lagar hon maten till Kullaflygs resenärer. Nu kan hon påverka kvalitén på de råvaror hon använder och exempelvis välja kött från djur som fötts upp på ett bra sätt. De leverantörer hon använder sig av finns alla inom en timme från flygplatsen i Ängelholm.


Genom att visa att mat kan vara lönsam kan Kullaflyg förhoppningsvis bli en förebild för andra lokala reseföretag. Och göra färden för oss resenärer lite lättare, oavsett om vi reser privat eller i tjänsten.
Annons