Sverige vill bli ett Matland och runt om i landet sjuder aktivitet för att sätta oss på kartan. En viktig men hittills bortglömd nyckel till det är barnen. För att inspirera skolorna att bjuda på bra mat till barnen har det lagom till skolstarten kommit ut en reportagebok, Skolmatssafari, som har som mål att förbättra den ofta trista, centrallagade skolmaten i Sverige.

– Det har saknats en skolmatsbok med kockar som vill, vågar och står upp för sin mat. Det är viktigt för att höja skolmatens status. Min förhoppning är att inspirera andra skolor och kommuner, säger Annika Unt Widell, legitimerad dietist och initiativtagare för boken.


Gemensamt för många av skolorna i den nya reportageboken är att de lagar mat på närproducerade råvaror. Nu kan landets skolkök bli inspirerade av 21 skolor som delar med sig av sina tips för hur man lagar bra skolmat på bra råvaror. Skolmatssafari berättar också om hur olika råvaror används i svensk matlagning.

Boken ska delas ut till kökschefer, kostchefer och berörda beslutsfattare i kommunerna.

 

Senare ska boken översättas till engelska så att budskapet kan spridas.

 

Det är bara Sverige och Finland i hela världen som serverar kostnadsfri mat i skolorna, berättar Jordbruksverket som är centralt i satsningen Matlandet Sverige. Varje dag serveras över en miljon luncher i skolrestaurangerna i Sveriges 290 kommuner. Skolmaten kostar i snitt cirka 30 kronor per elev och dag, inklusive personal och transporter. Det innebär att själva maten kostar cirka 11 kronor per portion. Men det är stora skillnader mellan kommunerna. Statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån, visar att den kommun som ligger i topp satsar nästan tre gånger mer på skolmaten än den kommun som satsar minst.

 

Och att riktiga råvaror inte behöver kosta mycket mer än halvfabrikat har inspirerande kockar som Carola Magnusson kunnat visa. Det går, och det är bra om det kan förmedlas till motsträviga beslutsfattare.

 

Läs mer>> 

 

 


Annons