Trots att den ekonomiska turbulensen har ökat svenskarnas oro för ekonomin har det inte lett till något kraftigt uppsving för lågprismat, enligt marknadsanalysföretaget Nielsen Sverige. Även om 60 procent nu upplever att Sverige är i en lågkonjunktur ser vi inte att man handlar livsmedel annorlunda, säger analysföretaget. 


Undersökningen från Nielsen visar ett annat resultat än Livsmedelsföretagens konjunkturprognos från tidigare i höst. Den förutspådde att lågkonjunkturen skulle göra att konsumenterna söker sig till lågprismaten. ”Nu väljer vi falukorv istället för oxfilé” löd rubrikerna.


Under årets andra kvartal – då analysföretaget Nielsen gjorde sin utfrågning, svarade 49 procent av de tillfrågade konsumenterna att de kommer att byta till lågprisvarumärken när de handlar dagligvaror om vi går in i en lågkonjunktur. När Nielsen summerat det tredje kvartalet kom de fram till att bara 37 procent av konsumenterna faktiskt har bytt till billigare matvaror.


Livsmedelsföretagens konjunkturprognos från september kom fram till att konsumenter skulle komma att välja falukorv framför oxfilé, men försäljningen av billigare mat som falukorv ökar inte, enligt Nielsen, tvärtom mot vad Livsmedelsföretagen förutspådde.


Det enda spåret av de sämre tiderna är att så kallade premiumprodukter i flera kategorier nu har en lägre tillväxt än standardprodukterna i samma kategori. Detta efter att det så kallade premiumsegmentet ökat under många år, säger Nielsen i Sveriges vd Bo Ekström.


Kanske är grundfelet som prognosmakarna gör att ställa falukorv mot oxfilé. Vi kanske inte längre nedprioriterar matkostnaderna utan omprioriterar. Köper råvaror istället för halvfabrikat, väljer framdelskött för långkok istället för finkött eller tar en mindre bit korv med högre kötthalt istället för en hel ring av billig korv med utfyllnad. Rentav skippar köttet helt ett par gånger i veckan utan att det fördenskull handlar om ekonomi. Eller sämre matkvalité.

Annons