Det blir Göteborg som blir nästa års Matlandethuvudstad. På hedrande andra- respektive tredjeplats kom Gotland och Vara.

Göteborg har mycket att erbjuda, skriver Landsbygdsdepartementet i ett pressmeddelande. Råvaran mitt i staden, bra restauranger, en intressant besöksnäring såväl nationellt som internationellt, utveckling av det offentliga köket och många företag av olika storlek inom livsmedelssektorn, enligt Landsbygdsdepartementet som för andra året i rad utlyste tävlingen Årets Matlandethuvudstad. 2011 års huvudstad var Östersund.


Göteborg är navet, men landsbygden runtomkring och hela Västsverige med fiskare, lantbrukare och andra företagare som bidrar med råvaror, förädlade livsmedel och miljöer som är attraktiva för turister och upplevelser är av avgörande betydelse för hela regionens utveckling.

- Precis som Göteborg skriver i sin ansökan så är mat glädje, men något som dessutom skapar jobb och tillväxt, inte minst på landsbygden, säger Landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

 

Så här motiverar juryn sitt beslut.

"För att Göteborg kan erbjuda en varierad meny, med havets råvaror i centrum. För en välutvecklad samverkan i regionen som knyter samman stad och land, småskalig livsmedelsförädling och industri samt lyfter fram betydelsen av måltiden inom vård, skola och omsorg. Göteborg är en attraktiv stad för såväl nationell som internationell turism och måltidsupplevelser."


Läs Göteborgs ansökan>>
 

Annons