Tredje advent och snart lucia. Några gyllengula veckor kvar i saffranets tid. 

Saffran har alltid varit exklusivt, men så dyrt som det varit de senaste åren har det nog aldrig varit. Därför har saffran alltid varit utsatt för bluffmakeri. Den mindre nogräknade tillverkaren försöker få till så saffransliknande bullar som möjligt med minsta möjliga inslag av den äkta varan. Lussekatter och saffranslängder innehåller ofta visserligen en viss mängd saffran men inte sällan även aromämne och ett gulorange färgämne, till exempel gurkmeja, för att se ut som helgjutna saffransbullar. 


I år har vädret varit gynnsamt och priset på saffran halverats jämfört med förra året. Förhoppningsvis får vi se färre fuskbullar än tidigare, men riktigt säker ska man nog inte vara.


Gotland har länge haft en särskild vurm för saffran, och där äts den inte bara till jul. Saffran kom till Visby under 1300-talet. Fortfarande görs en särskild pudding, kallad saffranspannkaka, som varje turistande fastlänning måste prova. 

Kärleken till saffran är så stor att det numera också tillverkas en saffransglass på ön. När den lilla glasstillverkaren Guteglass för några år sedan gjorde en nystart var Honung och saffran den en av de första glassarna som rördes ihop i fabriken i Roma.


Guteglass gör glass utan alla de märkliga ingredienser som finns i de produkter som får kallas glass. Här finns inte varken glukos-fruktossirap, vatten, vegetabiliskt
fett, vasslepulver eller torkad glukossirap. Inte heller mono- och diglycerider av fettsyror, tre stabliseringsmedel, arom och två färgämnen som en av de större tillverkarna av så kallad lyxglass behöver.


Bara mjölk, grädde, ägg och socker eller honung. Och så saffran. 

Därför är Guteglass samtliga glassar Ä-märkta.

Guteglass fanns till en början bara på Gotland, men har nu tagit klivit över till fastlandet.


Här finns Guteglass>>


LOGO


Tips: Nu finns ekologisk afghansk saffran från ett kvinnodrivet projekt som syftar till att ersätta opiumodling. I helgen kan den köpas på Kulturhuset i Stockholm i matbutiken 8T8 på Swedenborgsgatan 1, Stockholm.

 


 

Annons