99 procent av alla skinkor som säljs i Finland är nitritfria. I Sverige är det förmodligen det omvända förhållandet. Den som har velat ha en Krav-märkt skinka har fått problem. Grisen har visserligen fått springa ute och böka, men Krav, liksom Äkta vara, godkänner inte nitrit. Därför har den fått säljas som EU-ekologisk, eftersom den märkningen, än så länge accepterar nitrit.

 Men efter flera års diskussioner om överdrivet användande av tillsatser i mat börjar det bli lättare att få tag i nitritfri skinka. I år går 1,5 ton helt igenom Krav-märkt, nitritfri skinka ut till butikerna.

I år finns det cirka 150 ton julskinkor från svenska Krav-grisar att köpa i Axfoods och Coops butiker, men eftersom tillsatsen nitrit används så säljs de med EU-ekologisk märkning. Cirka fyra ton av Krav-grisarnas julskinkor är nitritfria och kan därför säljas med Krav-märket.

Vi är glada över att många konsumenter hör av sig till oss och vill köpa Krav-märkta julskinkor och att det finns butiker som säljer. Nästa jul hoppas vi att ännu fler av Krav-grisarnas julskinkor framställs utan nitrit och blir Krav-märkta, säger Lars Nellmer, VD för Krav.

Nitrit tillsätts i julskinkor och charkprodukter för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet ska få en rödare färg. Nitrit är en tillsats som Krav inte tillåter eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ha hälsoskadliga effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken). 


Medan det i Sverige leder till känslostormar när nitrit i charkprodukter ifrågasätts är det mer vardagsmat i Finland. Där har konserveringsmedel i julskinkan aldrig blivit en tradition.

– 99 procent av alla julskinkor som säljs i Finland är nitritfria, säger Arto Jokinen, VD för det finska charkföretaget Pajuniemi, för Krav Han berättar att hållbarhetstiden för de nitrifria julskinkorna är två till tre veckor.


Här kan du köpa Krav-godkänd (nitritfri) julskinka:

Coop Konsum Landala, Göteborg (Johan i hallen)

Coop Forum Backaplan, Göteborg (Johan i hallen)

Coop Konsum Eriksberg, Göteborg (Johan i hallen)

Ica Kvantum Lerum, Göteborg (Johan i hallen)

Ica Kvantum Munkebäck, Göteborg (Johan i hallen)

Ica Maxi Mölndal (Johan i hallen)

Mega Focus chark & delikatess, Göteborg (Johan i hallen)

Ekobeställarna, Östersund (Melins kött)

Fram, Göteborg (Melins Kött)

Ekostore, Göteborg (Melins Kött)

Ekobeställarna, Göteborg (Melins Kött)

Groovy Food, Göteborg (Melins Kött)

Svenska Delikatesser, Uppsala (Melins Kött)

Duå, Umeå (Melins Kött)

Ica torgkassen, Uppsala (Melins Kött)

Ica Supermarket, Bjästa (Melins Kött)

Butiken Grönskan, Lyrön, Orust (Melins Kött)

NK Saluhall, Stockholm (beställningsvara)

 

Annons