Matmarknad, restaurang, örtodling och kafferosteri. I dag invigs Green matmarknad i Turning Torso i Malmö. 

– Vi tycker att alla ska ha råd att kunna köpa riktig mat. Matvaror för vardag och fest som du alltid kan lita på – utan konstiga tillsatser eller andra märkligheter, skriver grundaren Daniel Waidzunas som en programförklaring.


Tyngdpunkten är ekologiskt närodlat och fritt från sötningsmedel, smakförstärkare och färgämnen. Förebilder är Whole Foods Market och Wild by Nature Market i USA samt Marqt i Holland. Han har också träffat Äkta vara inför planeringen.


En del är så närodlat att det odlas i restaurangdelens växthus, där man kan ta ett glas från Vinoteket med ett brett utbud av ekologiska viner. Här finns manuella fisk-, kött- och ostdiskar, råvaror men också färdiglagat, en refillstation för tvätt- och diskmedel och lådcyklar att låna för att köra hem maten.


– Trots att vi alltid letar efter bästa kvalitet försöker vi hålla våra priser nere genom att tänka i helt nya banor. Här slängs till exempel inget i onödan, varje råvara som står i full blomning blir istället en ingrediens för våra kockar – och läcker färdigmat.


Nyfikenheten är stor, inte bara från konsumenter när butiken öppnar för allmänheten i morgon, fredag.  Närmare 1 000 personer har lämnat in ansökningar för att få jobba i matmarknaden.


Invigning sker i dag med mat och mingel. Samtidigt, i en annan del av Turning Torso möts några av Europas livsmedelsjättar inom konsortiet Foodbest, för att lägga ut planer för framtiden. Innovation och livsmedelsteknologi och EU-lobbying står på agendan. Inte så jordnära direkt.

Kanske ska de åka ner några våningar och titta på den nya matmarknaden för att få idéer.


Här finns Green Matmarknad>> 

Här är ingredienser och produkter du inte kommer att hitta i butiken>>


GreenMatMarknad-

 

 

Annons