Många hör av sig till Äkta vara för att fråga om vilka effekter på hälsan olika tillsatser eller industriella ingredienser har. Vi brukar svara att vi inte är inriktade på hälsofrågor utan grunden för vårt engagemang är matkvalité och konsumentens möjlighet att kunna välja tillsatsfria alternativ.

Ibland blir det svårt att låta bli, som med den här lilla filmen som jämför hur processad mat och hemlagad beter sig när den hamnar i magen.


Konstnären Stefani Barden utforskar gränslandet mellan vetenskap och konst. Hon har tillsammans med Dr Braden Kuo vid Harvards universitet genomfört en studie om matens väg genom magen. I ett försök jämförde de effekten av två olika måltider. Den ena bestod av processad mat: drycken Gatorade, Ramen nudlar, och vingummibjörnar. Den andra bestod av hemlagade alternativ som en hibiskusdryck, hemmagjord buljong med nudlar, och vingummibjörnar gjorda av juice.


Studiepersonerna fick svälja en kamera som tillsammans med en liten ”väderstation” undersökte förhållandena i magen efter måltiden. Det visade sig att den processade maten var betydligt mer svårsmält.

”De industritillverkade nudlarna är gjorda för att stå emot Armageddon, medan hemmagjorda nudlar är gjorda för att ätas” var Stefani Bardens kommentar.


Nu går det säkerligen inte att dra några slutsatser av den här lilla studien. Man kanske mer kan se den som en sorts underhållning. Och gå på sin egen magkänsla.


Titta själva


Annons