Äkta vara har flera gånger uppmärksammat att matbutiker på nätet inte redovisar innehållsförteckningar. Först när kunden packar upp maten hemma i köket får man veta om den innehåller tillsatser, allgerener eller andra oönskade komponenter. Nu har näthandelssajten handla24.se, med hittills 15 anslutna Ica-butiker, kommit en smart lösning på spåret. Med hjälp av fotografier på produkterna förstora upp innehållsförteckningarna och läsa sig till vad de innehåller.

Det rör sig om 10 000 produktbilder som är tagna i egen regi. Varje produkt är fotograferat i åtta vyer. Med ett "förstoringsglas" kan man läsa alla detaljer på förpackningar. Från innehållsdeklarationer, produktmärkningar och annan information från leverantörerna.

 

– Det har varit ett viktigt projekt och det känns bra att alla kunder nu kan ta del av all information om produkten. Speciellt alla kunder som har behov av specialkost Sär/När eller den medvetna konsumenten som vill veta mer om varan innan köp. Vi har medvetet valt en hög förstoringsnivå så att även synsvaga som inte klarar av att läsa på förpackningen ska kunna ta del av samma information.


– Under våren kommer vi att fortsätta att fotografera så att nätkunderna ska kunna få samma information som de som handlar i butik, säger Martin Åkerberg, som är ansvarig för projektet.


Äkta vara anmälde ett antal matbutiker på nätet till Konsumentverket, men fick svaret att frågan om tillgängliga innehållsförteckningar inte var av principiellt intresse. Då tog man inte hänsyn till att näthandel med mat är en starkt växande marknad.


Kunder hos andra stora aktörer som Netxtra och Coop Mataffären har fortfarande begränsad möjlighet att göra medvetna val. Om man inte först vill köra en efterforskningsrunda i den vanliga affären. Men det kanske inte var det som var meningen med näthandeln.


 näthandel stor


Prova själv att läsa de nya innehållsförteckningarna>>

Annons