Dåliga skördar av vanilj gör att vaniljpriset skjuter i höjden, skriver Dagens Industri.  De två senaste månaderna har vaniljpriset stigit med 20 procent och analytiker räknar med att det bara är början. Detta eftersom de globala vaniljlagren håller på att ta slut, meddelar tidningen.

Det i sin tur drabbar vaniljberoende industrier. Glassindustrin sägs vara en sådan.

– Det är klart att vi påverkas, säger Triumf Glass vd Anders Müntzing till Dagens Industri. Han har dock ännu inte hört något larm från leverantörerna om höjt vaniljpris.


Kanske borde de flesta glassfabrikanter ta det med ro. Större delen av den glass som förvånande nog får kallas vaniljglass har nämligen aldrig sett skymten av de smakrika fröna från vaniljorkidéns skidor. Den smak- och luktkomponent som bär den äkta vaniljsmaken kallas vanillin, men där finns också väldigt många fler beståndsdelar som gör den svår att härma. 


Mexiko och Indien är efter Madagaskar och Indonesien de två största produktionsländerna när det gäller vanilj. Men bara 2–3 procent av den vaniljsmak som används jorden runt kommer av den exotiska växten. Smaken kommer istället från konstgjort vanillin. Det vill säga ett aromämne som inte bryr sig ett dugg om råvarubörsen eller väderförhållandena på Madagaskar. Det enda som vanillinpriset påverkas av är det på rötad granved ur vilken man kan utvinna vanillin. Annars går det bra att använda den petrokemiska industrins kunskaper för att få fram den absolut billigaste fejkade vaniljsmaken. Ganska långt ifrån den smak den utger sig för att vara.


De få glassfabrikanter som använder sig av äkta vanilj må höja priset på glass, men risken är att andra följer efter med hänvisning till skenande vaniljkostnader. Så vi konsumenter bör kanske läsa innehållsförteckningarna extra noga en tid framöver.

Anna Karin Strand Nilsson


Här kan du hitta Ä-märkt glass>>


Vaniljstänger

 

Annons