Kaféjätten Starbucks drycker med jordgubbssmak har fått en ny ingrediens – ett färgämne som utvinns ur krossade honor av kochenillsköldlöss. Något som upprör veganer, skriver nyhetsbrevet Food Monitor.


Det är en anställd hos Starbucks som har läckt innehållet i jordgubbsprodukten till sajten thisdishisvegetarian.com. Bolaget har svarat att anledningen till att man använder extrakt av kochenillsköldlöss är att man vill minska mängden artificiella ingredienser i sina produkter.


Det starkt rödfärgade färgämnet från kochenillsköldlusen heter karminsyra och betecknas med E 120 när det används som livsmedelstillsats. Det betyder att det betraktas som säkert av myndigheterna. Men världshälsoorganisationen WHO har sett att extraktet kan trigga astma hos känsliga personer och även orsaka svåra allergiska reaktioner. Färgämnet används bland annat till Campari, en alkoholdryck det inte är svårt att undvika om man är känslig. Lömskare är om det ingår i något som utger sig för att smaka jordgubbar.


"Även om jordgubbsbasen vi använder inte är en veganprodukt så hjälper den oss att väja bort artificiella färger. Många av Starbucks ingredienser kan kombineras för att skapa en dryck som är fri från animaliska produkter. Men vi kan inte garantera detta på grund av risken för kors-kontaminering på våra kaféer", skriver Starbucks i ett uttalande.


Att jordgubbsbasen skulle kunna få sin röda färg av just jordgubbar, som kan ätas av veganer och andra, verkar inte vara något alternativ för Starbucks.

 


 

Annons