Eftersom butikshyllorna tyvärr fortfarande innehåller varor som lurar oss konsumenter har Äkta vara fått in riktigt många nomineringar till Årets matbluff 2022. Därför började vi i mars att dela med oss på sociala medier av några av de produkter som ni konsumenter har nominerat till oss.
 Ett nytt bidrag varje vecka! 

Äkta vara strävar efter att vara så transparenta och demokratiska som möjligt när det gäller att utse Årets matbluff, testar vi nu att låta er vara med och tycka till redan i detta skede. Vilken eller vilka produkter tycker du kvalar in som matbluff? Fyll i vår matbluff-barometer!

Läs om de nominerade och klicka sedan på knappen längst ner på sidan för att tycka till! Din åsikt är viktig!


Om kandidaterna

1. OLWs torrostade Jordnötter
"Klassiska torrostade jordnötter smaksatta med aromer, maltodextrin, lökpulver, druvsocker och kryddor? Det framgår inte av förpackningens framsida att jordnötterna är smaksatta/kryddade. Innehåller dessutom tre sorters oljor och så skriver de "Vi glömde oljan"".



2. Hemglass Gurkis isglass
”Produkten marknadsförs som en isglass gjord på svensk gurka. Den ser ut som en gurka och i reklamen är bilder på gurkor. När man läser innehållsdeklarationen så framgår att den innehåller 0,1% gurkjuice. Det är den minsta beståndsdelen i produkten.”



3. Becel Oliv Bredbar matfettsblandning
"Vill rida på olivoljevågen men innehåller endast 8 procent olivolja (både raffinerad och jungfru, man får inte veta hur mycket av varje), däremot hela 16% solrosolja, 7% linfröolja och 5% palmolja. Palmoljan nämns dock inte på framsidan, rapsoljan nämner man dock, som det endast är 2 procent av.



4. Go green kokta bönor
"Go greens färdigkokta bönor i Tetra Pak som, med sin blåa flagga och gula text, skyltar med att de är odlade i Sverige. Det som inte skyltas med är att bönorna sedan packas i Italien, för att sedan åka tillbaka till Sverige och våra butikshyllor… Den informationen hittar vi dock om vi vänder på förpackningen och läser noggrant."



5. Hellmann's Parmesan & roasted garlic flavour sauce
”Skyltar stolt på framsidan av produkten om godsaker såsom roasted garlic & parmesan men innehåller i verkligheten ingen som helst parmesan och endast 0.5gram vitlök i hela flaskan.”



6. Pågens Nyponbröd
"Vi ska tro att brödet i sig självt (på grund av nypon?!) är rikt på dessa mineraler och vitaminer, och därför bidrar till immunförsvaret. Men brödet är i själva verket berikat med en ”vitamin- och mineralblandning”. Vad är det ens? Är råvarorna så näringsfattiga att Pågen behöver tillsätta vitaminer och mineraler i brödet?"



7. Festis Guanabana & Pineapple
"Enligt innehållsförteckningen innehåller den 0,003% (!) av frukten guanabana. Ändå marknadsförs den som Guanabana. 0,003% motsvarar 30 milligram per liter eller 15 mg per flaska."



8. Bear snack Sveriges Fruit rolls strawberry
"Bilder på jordgubbar pryder framsidan men produkten innehåller 65,8% äpple, 32,9 % päron, endast 1 % jordgubbar och 0,3 % svart morotsextrakt. Spännande, det var visst äpplen och päron som kallades för jordgubbsfruktrullar."



9. Kivik Pärondryck
"Kivik Pärondryck, som med sin slogan ”En smak av Österlen” låter påskina att frukten i drycken kommer från Skåne, men frukten är inte ens från Sverige utan päronen imprteras från andra europeiska länder (enligt Kivik på grund av brist på svenska päron)."



Tyck till om matbluffarna





Annons