Flera sänkningar av mejeriernas inköpspris för mjölken har fått det att rinna över för svenska mjölkbönder. På bara två dagar har Facebook- gruppen "Slutet är nära... Hjälp! Svenska mjölkbönder är utrotningshotade" fått över 4 000 medlemmar.


Ersättningen som svenska bönder får från mejerierna har den senaste tiden sänkts flera gånger. För en månad sedan sänktes till exempel Arla foods sin ersättning med drygt 10 öre och i tisdags meddelades om ytterligare en sänkning, den här gången på 5 öre. Det var droppen tyckte den småländska mjölkbonden Elin Svärdh som startade en protestgrupp på Facebook.


"Nu får det vara nog!! Vi mjölkbönder i Sverige får inte betalt för våran mjölk! Och det finns inget vi kan göra", skriver hon och fortsätter, "I Sverige kostar generellt ett paket mjölk ungefär 7-10 kronor. Och vad får jag 2,80 kr litern... Det går inte att överleva på de priset. Ni vill väl ha svensk mjölk och mat på erat bord?!?!"


På bara två dagar har gruppen fått över 4 000 medlemmar som stödjer de svenska mjölkbönderna i sin kamp för bättre betalning.


Enligt mejerierna beror sänkningar på att det produceras mer mjölk än vanligt i bland annat i Europa och USA, ett överskott som pressar ner priserna.


 Det är mycket, mycket mjölk i marknaden just nu och det pressar priserna hos alla bolag, sa Arla Foods koncernchef Peder Tuborgh till ATL igår.


Länk till Facebook-gruppen >>

Annons