Nästa år tar Gotland över som Sveriges Matlandethuvudstad efter Göteborg. Bland åtta finalister var det Gotland som drog det längsta strået.


Vinnaren utsågs av landsbygsministerns Expertråd. Bland annat hänvisar juryn till den jordbrukstradition och entreprenörsanda som finns på ön, men juryn lyfter också fram regionens arbete med att utveckla maten inom offentliga verksamheter.


"På Gotland finns ett livskraftigt jordbruk med stark koppling till en nyskapande livsmedelsförädling. Här finns högklassiga restauranger, naturnära måltidsupplevelser och en strävan att öka andelen lokala råvaror i den offentliga maten och att minska matsvinnet. Det ska bli spännande att se hur ambitionerna kring den offentliga maten förverkligas", skriver juryn bland annat i motiveringen.


 Jag har träffat många duktiga bönder och framgångsrika matföretag på Gotland och jag hoppas att den gotländska entreprenörsandan och Matlandet ska inspirera ännu fler att satsa på verksamheter inom mat och upplevelser, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson själv i ett pressmeddelande.


Bland bidragen som nådde nästan hela vägen fram fanns Malmö, Södertälje och Borgholm.


Annons