Artikel uppdaterad 4/7 -22

Tack vare tips från en av Äkta varas följare blev vi varse om dessa produkter. En serie "nyheter" från producenten Paul & Thom. De skyltar på framsidan av förpackningen med att korven är "fri från tillsatser". Men ingrediensförteckningen säger något annat! Salchichan till exempel innehåller förutom stabiliseringsmedel, antioxidationsmedel och konserveringsmedel också smakförstärkare och färgämne. Nio olika tillsatser alltså! (inkl MSG) Långt ifrån tillsatsfri alltså.

Anmälan inskickad

Äkta vara har därför anmält produkterna (tre korvar i samma serie) till Sigtuna kommun, som är ansvariga för livsmedelsinspektionen där företaget Paul och Thom är registrerat.

– Vi hoppas att ärendet kommer att handläggas skyndsamt. Så här får det inte gå till! Produkterna säljs i nuläget under falsk flagg så det är superviktigt att myndigheterna kollar upp det här, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Kommunen handlägger klagomålet
Äkta varas anmälan har lett till att det just nu förs en dialog mellan Livsmedelsenheten på kommunen och Paul och Thom om hur förpackningarna ska göras om för att inte vilseleda oss konsumenter.

Enligt Paul och Thom rör det sig om en tankevurpa:
– Vi har uppmärksammat detta och tagit action och undersöker hur snabbt vi kan ändra på våra färskkorvars förpackningar. Det är verkligen inte vår mening att dölja eller vilseleda konsumenterna, skriver Åsa Anvelius, marknadschef på Paul och Thom.

Samtidigt skriver de följande i samma mejl:

---
Vad vi menar med ”fri från tillsatser”

Vårt mål och intresse är att arbeta med naturliga råvaror och minska syntetiska tillsatser. Vi har ett nära samarbete med våra producenter som strävar efter att arbeta med rena och naturliga råvaror, ingredienser och smaksättningar i mesta möjliga mån utifrån hållbarhet och livsmedelsäkerhet.

Fri från tillsatser betyder renad. Vårt fokus är att skapa så rena produkter som möjligt fria från syntetiska tillsatser. Tillsatser används bland annat för att öka hållbarheten, påverka konsistensen, smaken eller ge färg åt ett livsmedel. Vår ambition är att använda endast naturliga tillsatser så långt det går. Det är detta vi menar med ”fri från tillsatser”.
---

– "Det är förstås bra om de ändrar på sina förpackningar så att de inte längre ljuger, men de verkar ju även fortsättningsvis ha sin egen definition av vad "fri från tillsatser" betyder. Det hela är ju ganska sjukt. Vi har livsmedelslagstiftning och definition av ordet "tillsatser". Hur kan företaget så totalt missuppfatta allt och göra precis som de behagar? Troligen för att maximera vinst på en hopplöst tillsats-proppad industriprodukt. Ett riktigt lågvattenmärke!" säger Björn Bernhardson. 


Daniella Bergman

Annons