Fem av tio testade julskinkor innehåller mer vatten än nödvändigt, visar ett test som Aftonbladet har låtit göra. Fyra av de testade skinkorna innehåller dessutom tillsatsen fosfat, vars syfte är just att binda upp mer vatten i skinkan.


Laboratoriegruppen Eurofins, som gjort testet på uppdrag av Aftonbladet, fann att hälften av de tio färdigkota och rimmade som ingick i testet hade högre vattenhalt än vad som är normalt.


Julskinka[Wikipedia]En rå skinka innehåller enligt Aftonbladets artikel natruligt mellan 70 och 75 procent vatten, varav 15 till 20 procent försvinner när skinkan kokas. De fem vattenrika skinkorna innehöll alltså mer vatten än vad de borde enligt dessa siffror. Det finns dock ingen lag som reglerar hur mycket vatten som en skinka eller andra rimmade eller marinerade köttprodukter får innehålla.

– Vi konsumenter har blivit vana vid att skinkan, såväl till jul som annars, förses med stora mängder vatten, vilket gör den glansig och sladdrig. Många uppfattar nog därför en mindre manipulerad skinka som torr. Och detta är förstås en bra affär för producenten eftersom vatten är billigt, säger Mats-Eric Nilsson, journalist och författare till böckerna "Äkta vara" och "Den hemlige kocken ", till Aftonbladet.


Ett knep som tillverkarna tar till för att få allt vatten att stanna kvar i skinkan är att tillsätta fosfater. Även om användningen av dessa tillsatser, samt smakförstärkare som glutamat, i julskinkor har minskat de senaste åren innehöll fyra av de tio testade skinkorna fortfarande fosfater.


– Det borde inte vara till­åtet att tillsätta fosfater. Tidigare var detta förbjudet eftersom det ansågs vara ett sätt att lura konsumenten, säger Mats-Eric Nilsson till tidningen.


Annons