Nötdjur vid fäbod[Fotoakuten.se]Att kalla en produkt för "gårdskorv" eller liknande är inga problem. Annat är det med ordet "fäbod". Det blev en fäbodbrukare i Härjedalen varse efter att ha tillverkat fäbodglass förra sommaren.

Benämningen "fäbod" får nämligen endast användas av charkföretaget Melkers i Falun, som har varumärkesskyddade ordet hos Patent- och registreringsverket redan för 30 år sedan. Med risk för skadeståndskrav valde glasstillverkaren därför att lägga ner tillverkningen av glassen.

Skyddet som Melkers har gäller allt från mer typiska fäbodprodukter, som ost, korv och skinka, till produkter helt utan fäbodanknytning, som exempelvis kaffe och kakao.

PRV tar nämligen ingen hänsyn till var produkterna är producerade. Att Melkers produkter saknar fäbodsanknytning och dessutom ofta innehåller kött från Tyskland och Danmark spelar heller ingen roll för själva skyddet.

Nu tar Föreningen Sveriges fäbodbrukare därför strid för att landets omkring 200 fäbodbrukare ska kunna få använda namnet.

– Fäbodbruket är en så marginaliserad näring, så all styrka som vi kan uppbåda behöver vi ju behålla inom näringen för att kunna utvecklas själva. Ordet fäbod har uppenbarligen ett värde eftersom någon har varumärkesskyddat det, säger föreningens ordförande Pauline Palmcrantz till SVT Gävledala.

Genom LRF tar man nu frågan om vem som får använda benämningen till domstol.

– Namnet borde väl tillhöra näringen och näringsidkarna, det vill säga fäbodbrukarna i de fäbodlän vi har i Sverige, säger Pauline Palmcrantz.


Annons