I Nynäshamn tillverkas smaksatt vodka. Men inte den färglösa och aromämnesfyllda sorten som du normalt hittar på Systembolaget – Virtuous spirits vodka innehåller bara sprit och riktiga råvaror. Därför har den också blivit Ä-märkt.


– Vi såg att hela produktsegmentet smaksatt vodka var helt eftersatt vad gäller smak och kvalitet. Jag har själv smaksatt min egen vodka för personligt bruk i runt 10 år. Jag har tidigare jobbat som kock och kände att jag ville komma tillbaka till att jobba med smak för några år sedan, säger vd Claes Stenmark, som startade företaget Virtuous Spirits tillsammans med sin svåger.


Spriten tillverkas av ekologisk råg och smaksätts sedan med chili, hallon, ingefära, havtorn, citron eller vanilj. Även de ekologiska. Smaksättningen sker genom att respektive råvara helt enkelt får ligga och dra i spriten.


– Vi producerar våra smaksatta vodkor i Nynäshamn genom macerering i ståltankar. Vi filtrerar sedan varsamt för att inte förlora smakämnen. Det doftar och smakar som råvarorna gör och det är lika underbart varje gång att se reaktionerna hos den som testar vår vodka, berättar Claes Stenmark.


Den Ä-märkta vodkan finns i nuläget i Systembolagets beställningssortiment samt i butikerna i Nynäshamn, Handen och Västerhaninge.


– Sverige är vår naturliga första marknad och vi vill först etablera oss starkt här för att förnya och värna om den svenska vodkatraditionen. Men vi vill också ta Virtuous Vodka till andra marknader. Det är inte bara i Sverige som vodkamarknaden är eftersatt och det finns ett utrymme för en högkvalitativ naturligt smaksatt svensk vodka, säger Claes Stenmark.


 

Annons