UPPDATERAD: Efter påtryckningar från Livsmedelsverket ändrar nu Findus sina förpackningar för "Äkta majonnäs".
– Tyvärr lägger man bara till en förklaring, så denna tillsatsmajonnäs kommer troligen fortfarande att kallas för äkta, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.


Ordet "äkta" är enligt Livsmedelsverket ett så kallat "säljande uttryck", vilket inte får användas hur som helst på produkter. Regeln medförde bland annat att Äkta vara redan 2010 tvingades byta namn på sin livsmedelsmärkning till Ä-märket.

Men Findus har däremot sedan lång tid tillbaka – och fram till nu – kunnat sälja produkten "Äkta majonnäs" i burkar och tuber.

Vad gör den äkta?
Men nu verkar Livsmedelsverket slutligen ha vaknat till, även när det gäller en stor drake. Myndigheten har vid flera tillfällen påpekat för Findus att uttrycket "äkta" kan vara vilseledande eftersom det inte framgår vad som gör majonnäsen äkta. Och nu har företaget bestämt sig för att ändra sina förpackningar, skriver Foodmonitor.

– Det är märkligt att man ifrågasätter Findus användande av ordet "äkta" först nu, säger Björn Bernhardson.

Findus kommer dock inte att ta bort ordet äkta, utan ska istället förklara vad de menar med benämningen på förpackningen.

"Fortfarande inte äkta"
”För att göra det tydligare för konsumenterna kommer vi att skriva på förpackningen vad vi menar när vi säger Äkta. Det kommer ifrån att majonnäsen sedan den lanserades 1947 uppfyllt de krav som under lång tid gällde för att få kalla en produkt för majonnäs, nämligen att den håller en oljebaserad fetthalt på minst 80 procent. Detta kommer bli tydligare på förpackningarna till hösten”, skriver Annika Mohlin, pressansvarig på Findus, i ett mejl till Foodmonitor.

– Oavsett om Livsmedelsverket nöjer sig med en sådan tilläggstext, så är majonnäsen fortfarande inte vad de flesta skulle kalla för äkta eller riktig. En äkta majonnäs borde väl vara gjord som man gör den hemma eller på restaurang, utan att man tar hjälp av förtjockningsmedel och färgämnen? Sådan majonnäs finns ju faktiskt också att köpa i handeln, säger Björn Bernhardson.

Även Kavlis ska granskas
Tillverkaren O. Kavli gör också en majonnäs märkt "äkta". Men när Äkta vara kontaktar dem uppger de att de inte har fått någon uppmaning om att ändra sina förpackningar. De skriver:

"Om den anmodan som Findus nu fått kommer betraktas som prejudicerande, måste givetvis även vi ta ställning till om vår märkning/beskrivning av produkten behöver justeras."

– Det är lustigt att företagen inte gör något åt saken förrän de tvingas till det, fastän det aktuella regelverket har funnits i många år. Det finns dessutom fler tillverkare av majonnäser, men även andra produkter, som använder uttrycket "äkta" utan att det förklaras, kommenterar Björn Bernhardson deras svar.

David Bohgard, miljöinspektör på Eslövs kommun, som har ansvar för tillsynen över företaget, säger dock att även Kavlis majonnäser nu ska granskas, efter att Äkta vara uppmärksammat dem om saken.

Findus äkta majonnäs

FAKTA: Det här innehåller Findus Äkta Majonnäs

Rapsolja, vatten, äggula 4.5%, senapsfrö, ättika, socker, salt, vitpepparextrakt, förtjockningsmedel (E401, E412, E417), cayennepeppar, konserveringsmedel (E211), vegetabilisk olja och färgämne (betakaroten).


Ivar Nilsson


Artikeln har också publicerats i vårt pressrum på Mynewsdesk.


Annons