Låt inte äpplena ruttna bort på marken! Nu har Äkta vara återigen öppnat sin uppskattade och uppmärksammade fruktförmedling.

I många trädgårdar och parker fylls frukträden så sakteliga med mogen frukt. Men det är inte all frukt som plockas. Tusentals ton äpplen, päron och annan frukt ruttnar istället bort på marken.

Därför startade föreningen Äkta vara förra året kampanjen Fallfrukt, för att informera om detta slöseri och samtidigt uppmuntra folk att ta till vara på dessa fantastiska närodlade produkter. Nu fortsätter den.

Nu är också vår uppskattade fruktförmedling åter öppen, där man kan lägga in en annons om var det finns frukt att plocka, på allmänningen eller i din villaträdgård. Förra året fanns närmare 400 träd utlagda.

– Vi vill göra det enkelt att ge bort överskottet, så att mer frukt kan tas till vara. I år hoppas vi på ännu fler träd, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson och fortsätter:

– I år ligger även flera av förra årets annonser kvar, så det kan vara bra att både de som annonserar och som vill plocka kollar en extra gång att informationen fortfarande stämmer.

Så här tycker några av de som redan har lagt in en annons:

”Strålande. Jag har redan fått två familjer som varit och hämtat. Hoppas på fler. Mängden äpplen är sanslös! Tack igen”, skrev en kvinna i Danderyd ett dygn efter att annonsen lagts in.

"Plommonträdet är länsat, gräsmattan är inte så full av fallfrukt som den hade varit annars och jag är tacksam över att frukten är till glädje för andra. En klassisk win-win-situation.", sade en av förra årets fruktannonsörer.

Att utnyttja den frukt som annars skulle gå till spillo är inte bara en vinst för miljön och våra plånböcker. Det är dessutom en vinst för den som vill veta vad den stoppar i sig.

– Om man till exempel gör sin egen marmelad, mos eller cider så slipper man samtidigt de tillsatser och annat som tillverkarna ofta blandar ut produkterna med. Då kan man också vara säker på att det är "äkta vara" i flaskor och burkar, säger Björn Bernhardson.

Odlingen av frukt i svenska villaträdgårdar och parker utgör en enorm resurs. När det gäller äpplen är den faktiskt större än både yrkesodlingen och importen tillsammans.

Enligt en rapport från SLU kan fritidsodlarnas sammanlagda skörd uppgå till så mycket som 280 000 ton. Men endast en bråkdel av de äpplena tas till vara. Merparten slängs på komposten, lämnas till fåglarna eller får ruttna bort på marken.

Förra året uppmärksammades Äkta varas kampanj stort i en rad medier, bland annat i Expressen, i Tv4:s Nyhetsmorgon och i flera lokala tidningar, radio- och tv-stationer.

Kampanjen sträcker också ut en hand till kommuner, skolor, äldreboenden.

– Se till att din kommun får flest trädannonser på vår karta och blir bäst i Sverige på att ta hand om frukten, till exempel serverar närodlad frukt till barn och äldre, säger Björn Bernhardson.


Till fruktförmedlingen >>

Skänk frukt här >> 


Annons