Margarinet tappar i popularitet. Det har fått världens största margarintillverkare Unilever att börja blanda smör i margarinet.


  • UPPDATERAT 2015-01-21: Nu har Unilever även börjat med "smörat" margarin i Sverige: Flora med smörDet säljs nu med samma töntiga reklamfilm som i Tyskland, vilken du kan se nedan. Innehållet i själva margarinet, vilket du kan se i faktarutan, är dock något bättre i den svenska versionen.


Paul Polman, vd för livsmedelsjätten Unilever, som tillverkar en knapp tredjedel av världens bordsmargarin, har länge stridit mot smör och sagt att mjölkfett "dödar". Men efter att margarinet har sålt dåligt i flera år gör företaget nu helt om, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Rama mit ButterPå en konferens i slutet av förra året deklarerade Antoine de Saint-Affrique, chefen för företagets livsmedelsdivision, att man gräver ner stridsyxan mot smöret. I september började de istället blanda ner smör i det tyska bordsmargarinet Rama samt i ytterligare ett margarin som säljs i Finland.


– Margarin har blivit en markör för billig, processad, artificiell och ohälsosam mat, säger Marion Nestle, professor i nutrition vid New Yorks universitet, till Bloomberg.


Smör har istället gjort en comeback. Många kunder efterfrågar mer naturlig mat samtidigt som hälsoriskerna med det mättade fettet har tonats ner.


Försäljningen av smör i USA var 2012 den högsta på 44 år, medan försäljningen av margarin istället var den lägsta på 70 år. Och trenden syns även i Europa. I Tyskland säljs det exempelvis tre gånger så mycket smör som margarin, enligt nyhetsbyrån.


På den svenska marknaden gör Unilever idag margarinen Becel, Flora, Lätta och Milda.


FAKTA: Rama mit Butter (med smör)
  • Ingredienser: Vegetabilisk olja 31%, smör, 21%, vegetabiliskt fett, vatten, kärnmjölk, havssalt, emulgeringsmedel (lecitin E322), naturliga aromämnen, konserveringsmedel (kaliumsorbat E202), surhetsreglerande medel (mjölksyra E270), vitamin A och D, färgämne (karoten E160a).

FAKTA: Flora med smör
  • Ingredienser: Rapsolja (31%), SMÖR (22%), palmolja, vatten, KÄRNMJÖLK, salt (1,2%), emulgeringsmedel (solroslecitin E322), naturlig arom, syra (mjölksyra E270), vitamin A och D.

Nedan är en "smörig" reklamfilm för nya "Rama mit Butter", där en ensam smörkille finner sin margarintjej. Under den finns också den svenska Flora-versionen av filmen.


Annons