Den amerikanska snabbmatskedjan Kentucky fried chicken, KFC, tar sina friterade – och E-nummerfyllda – kycklingrätter till Sverige.
– De innehåller mängder med tillsatser, till exempel fosfater och smakförstärkare, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

Det är bolaget Nordic service partners, idag hamburgerkedjan Burger kings största franchisetagare i Norden, som planerar att öppna den första svenska KFC-restaurangen. Troligen i Stockholmsområdet.

– Vi ska i första hand i fokusera på Sverige, men en vidare expansion i Skandinavien är inte utesluten, säger NSP:s vd Morgan Jallinder om den nya satsningen i ett pressmeddelande.

Vad är det då för mat som snart ska komma till Sverige? En snabb granskning av innehållet i maten på företagets amerikanska menyer visar att den innehåller massor av tillsatser.

I de cirka 70 olika produkter som finns på företagets amerikanska meny förekommer olika fosfater, tillsatser som nyligen kritiserats för misstänkta hälsorisker, ett drygt 80-tal gånger. De används bland annat i en "marinad" som gör att kycklingköttet ska hålla mer vatten.

En annan vanlig tillsats är smakförstärkaren glutamat som vi hittar 62 gånger. Dessa är dock bara ett fåtal av en uppsjö olika tillsatser, aromämnen och industriella ingredienser som återfinns i kycklingjättens rätter. Ta en titt själv här.

– Mot bakgrund av det kan man ställa sig frågan om vi behöver ytterligare en restaurangkedja i Sverige, som slår ut de lokala restaurangerna, tillägger Björn Bernhardson.

Ivar Nilsson

FAKTA: Kentucky fried chicken
  • KFC är världens största restaurangkedja inom kycklingsegmentet med över 19 000 restauranger världen över fördelade i 112 länder.

  • Företaget ägs av Yum! Brands, som är världens största restaurangföretag med fler än 40 000 restauranger representerade av varumärkena KFC, Pizza hut och Taco bell.

Läs mer:

Annons