Santa maria dip guacamole style

Santa Maria säger att de ska byta namn på produkten "Dip guacamole style", för att göra det tydligare vad den innehåller.

Santa Marias "Dip guacamole style" togs i gårdagens avsnitt av Plus upp som ett exempel på en produkt som vilseleder konsumenten. Den innehåller nämligen endast 1,5 procent avokado – till och med mindre än mängden salt. Äkta vara har flera gånger skrivit om dippen och tagit upp den som ett av de värre exemplen på matfusk.

Dippen avbildar en klassisk guacamole (med bitar i) på framsidan, har guacamole i namnet och har gjorts grön och krämig som en riktig guacamole. Innehållet är dock en helt annan femma. Vatten är den största ingrediensen medan huvuddelen av konsistensen kommer från förtjockningsmedel, avokadosmaken från aromämne och kulören från färgämnen.

SLV: vilseledande
I programmet intervjuades en representant från Livsmedelsverket, som höll med om att produktnamnet och avbildningen på etiketten vilseleder konsumenten. Trots det har man inte gjort något åt produkten som har sålts i flera år och myndigheten verkar inte intresserade av att göra det i framtiden heller. I programmet skyller man på resursbrist.

– Det är vansinnigt mycket produkter där ute. För oss handlar väldigt mycket om livsmedelssäkerhet, så märkning kommer ibland i skymundan, säger statsinspektör Lena Wallin.

– Att häst, fläsk och nu senast buffel enkelt kan märkas om och säljas som dyrt nötkött framstår med den inställningen inte som något större mysterium. Särskilt som straffen dessutom är obefintliga, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

Ska byta namn
Santa Maria själva försvarar produkten med att den, i motsats till hur den framställs, inte är en guacamole.

– Vi säljer inte en guacamole utan vad vi säljer är en dip guacamole style, säger kommunikationschef Sandra Flodström i programmet och fortsätter:

– Och det viktiga är inte halten avokado utan det viktiga är att det är en god dip som dessutom ska ha bra konsistens, den ska vara hållbar i rumstemperatur och vi vet att våra konsumenter uppskattar den här smaken och att det är en uppskattad produkt.

Samtidigt säger hon att de sedan tidigare beslutat att se över och ändra förpackningsdesignen och produktnamnet, för att göra det tydligare för konsumenten vad burken innehåller.

Men vi ska kanske inte förvänta oss för mycket av det nya namnet. "Gucka med avokadoliknande smak" lär vi nog tyvärr inte få se.

PS. Vi tror dessutom att Eldorado fortfarande säljer en liknande produkt med endast 0,4 procent avokado. DS.

Santa Maria Dip guacamole styleVatten, lök, tomat, solrosolja, paprika, modifierad stärkelse (tapioka), vassleprotein, salt (1,6%), avokado (1,5%), socker, jalapeno, vitlök, syra (E270, E330), surhetsreglerande medel (E575), arom (bl.a avokado, lime), jästextrakt, kryddor, maltodextrin, förtjockningsmedel (E415), antioxidationsmedel (E338), emulgeringsmedel (E450a, E472), färgämne (E141, E100).

Se hela avsnittet av Plus här >>

Annons