Fusket med nötkött som bytts ut mot hästkött har förhoppningsvis minskat sedan skandalen briserade förra vintern. Men brittiska myndigheter brottas fortfarande mot ett omfattande fusk med lammköttet på landets hämtmatsställen.


Det brittiska livsmedelsverket, FSA, har beslutat om fler tester av lammköttet på landets hämtmatsställen. Men det är inte hästkött som man letar efter, utan istället fall där det dyrare lammköttet har bytts ut mot billigare kött såsom nöt, kyckling och kalkon, skriver The Guardian.

Beslutet kom efter att den brittiska konsumentorganisationen "Which?" i en undersökning funnit att lammkött helt eller delvis bytts ut mot billigare kött i 24 av 60 undersökta hämtmatsrätter inhandlade i London och Birmingham. Sju av proven innehöll inget lammkött alls och i ytterligare fem av proverna var köttet så hårt processat så att det inte gick att identifiera. Testet omfattade curryrätter och kebaber.

Tidigare i år har lokala myndigheter i landet även funnit omfattande felmärkning och fusk med framförallt köttprodukter, som hamburgare, curryrätter och korvar. Enligt tidningen spär Which?:s undersökning nu på en ökande oro över vad som verkar vara en omfattande felmärkning av kött.

Ett liknande omgång tester, som de som FSA nu har beslutat om, utfördes förra året. Då fann man att 43 av 145 prov av hämtmatsrätter innehöll annat kött än det påstådda lammköttet.

Regeringen, lokala myndigheter och FSA måste vidta hårdare åtgärder för att komma åt förbrytare. Det är av högsta vikt för att återskapa förtroende för industrin, säger Richard Lloyd, vd för Which?, till The Guardian.

Utan koppling till de brittiska lammköttstesterna har EU-kommissionen även begärt uppföljningstester efter förra vinterns hästköttsskandal, där man som tidigare ska leta efter hästkött. De ska utföras i samtliga medlemsländer och resultaten ska skickas in till EU senast i juli.

Annons