Livsmedelsjätten Nestlé går ut med att de ersätter alla syntetiska färgämnen och aromer i sina amerikanska chokladprodukter med mer naturliga motsvarigheter.


Tillsatsdebatten påverkar även livsmedelsjättarna. Den amerikanska grenen av det multinationella företaget Nestlé har nu nåtts av konsumenternas ovilja att köpa produkter med syntetiska tillsatser. Bland annat visar marknadsundersökningen Nielsen's 2014 Global Health & Wellness att 60 procent av amerikanerna uppger att avsaknaden av artificiella tillsatser och aromämnen var viktigt för dem när de handlade mat.


– Vi vet att godiskonsumenter intresserar sig för bredare mattrender rörande artificiella ingredienser. Då vi har tänkt på vad detta innebär för våra chokladgodismärken blev vårt första steg att ta bort artificiella arom- och färgämnen, utan att påverka smaken eller höja priset. Vi är glada över att vara den första stora amerikanska godistillverkaren att göra detta åtagande, säger Doreen Ida, vd för Nestlé USA Confections & Snacks.


Vid slutet av 2015 uppger företaget att över 250 produkter av 10 olika varumärken, bland annat Butterfinger, Crunch och Baby Ruth, kommer att vara fria från denna typ av ämnen. Exempelvis ska de syntetiska azofärgerna "Red 40" (E129) och "Yellow 5" (E102) bytas ut mot annattoextrakt (E160b) och syntetiskt vanillin mot naturlig vaniljarom.


– Det är kanske inga jättestora förbättringar av produkterna, men det är ett litet steg i rätt riktning. Framförallt är det intressant att även stora multinationella företag anpassar sig till den stora gruppen konsumenter som vill undvika tillsatser, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.


Annons