Allt fler produkter stoltserar med uttryck som "utan tillsatser" och "naturliga ingredienser". Men det betyder inte alltid att man har slutat fuska, visar en granskning i magasinet Hunger.

Konsumenternas skepsis mot tillsatser är stor. Tre av fem svenskar uppgav nyligen att mängden tillsatser är en viktig faktor när de handlar, enligt en undersökning som Livsmedelsverket låtit göra. Likadant är det i stora delar av västvärlden.

Och detta är förstås något som livsmedelsindustrin måste förhålla sig till. Omkring en tredjedel av alla nya livsmedelsprodukter som släpps på den tyska, franska och engelska marknaden har formuleringar i stil med "utan tillsatser" på förpackningen, enligt artikeln.

"Clean label" kallas det på branschspråk och går ut på att städa bort sådant som sticker i ögonen på konsumenterna. E-nummer byts exempelvis ut mot mer harmlösa beteckningar och syntetiska tillsatser och aromer mot mer naturliga motsvarigheter.

Vissa tillverkare förbättrar faktiskt sina produkter, men ofta är det mest på ytan.

Knorrs kylda brunsås, som lanserades 2013, är ett exempel av flera som tas upp i artikeln. Den skulle enligt förpackning och marknadsföring vara "gjord med rik rostad köttbuljong" och "helt utan tillsatta smakförstärkare, konserveringsmedel och färgämnen". Låter bra, men vad innehöll den?

I själva verket inget kött alls. Smaken kom istället från ett köttsmakande aromämne, deklarerat endast som "arom" på förpackningen. Dessutom kom färgen från färgämnet E150c, trots påståendet i tillverkaren Unilevers pressmeddelande om att det inte gjorde det, vilket de för Hunger erkänner var felaktigt. De uppger också att produkten nu har slutat säljas.

I artikeln redogörs också för vad det harmlöst klingande antioxidationsmedlet "extrakt av rosmarin" är, nämligen ett smak- och luktlöst brunt pulver bestående av karnosol och karnosolsyra som används för att förlänga produkters hållbarhet.

Och om du inte redan visste det: se upp med uttrycket "naturliga aromer", om du vill vara säker på att du får vad du betalar för. Dessa utvinns ofta med långt mer komplicerade processer än många förväntar sig och så länge som den råvara som ämnet är framställt ur inte namnges (t ex "naturlig jordgubbsarom", så har du ingen aning om var i växt- eller djurriket som smaken har sitt ursprung. Och frågar du tillverkaren blir svaret ofta att det är en hemlig blandning.

FAKTA: Knorr BrunsåsIngredienser: Vatten, grädde 4,5%, modifierad stärkelse, rapsolja, socker, salt, tomatpuré, färgämne (sockerkulör, ammoniakprocessen E150c), arom, lök, syra (citronsyra E330, mjölksyra E270), förtjockningsmedel (xantangummi E415), peppar, antioxidationsmedel (extrakt av rosmarin E392).

(Hämtat från företagets hemsida i september 2014, med E-nummer ditskrivna av Äkta vara)

Annons