Närmare hälften av svenskarna väljer att inte köpa en produkt efter att ha läst ingrediensdeklarationen. Och den vanligaste anledningen är tillsatser, enligt en Sifo-undersökning.

Det är hårdbrödsjätten Leksands Knäckebröd som har låtit Sifo undersöka svenskarnas intresse för vad maten innehåller. Den visar att många svenskar, sju av tio, läser ingrediensförteckningen på varor för att ta reda på vad de innehåller och att närmare hälften väljer bort varor baserat på innehållet.

Störst intresse för vad maten innehåller visar kvinnor mellan 31 och 45 år, där sex av tio väljer bort en matvara efter att ha läst vad den innehåller. Minst intresserade är män mellan 46 och 60 år, där motsvarande andel är tre av tio.

Av det som man försöker undvika toppar onödiga tillsatser listan, enligt undersökningen. Andra vanliga ingredienser är transfetter, härdat fett och socker. Mest intresserade är vi av att veta vad färdigmaten, chark-, och mejeriprodukterna innehåller.

– Att påverka smaken, konsistensen eller färgen på maten med hjälp av tillsatser är inte bra för någon. Ju mer medvetna konsumenterna blir desto större krav ställs det på oss tillverkare att sluta stoppa onödigheter i maten, kommenterar Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd, undersökningen i ett pressmeddelande.

Tilläggas bör att det är relativt ovanligt med tillsatser i just knäckebröd, men det förekommer att exempelvis olika emulgeringsmedel används. Dock inte i Leksands Knäckebröds egna produkter.

– Det är förstås skälet till att de gör undersökningen, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

– Resultatet är helt i linje med flera andra svenska och internationella undersökningar som har genomförts den senaste tiden. Intresset för vad det är maten är stort – i synnerhet när det kommer till tillsatser.

Undersökningen, som har utförts av Sifo på Leksands Knäckebröds uppdrag, bygger på en webbpanel där 1 000 personer mellan 16-74 år har tillfrågats. Läs mer om den hos Leksands Knäckebröd >>

Ivar Nilsson

Annons